Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Цялото ръководство на МВР на Украйна загина при катастрофа с хеликоптер

Осемнадесет души, сред които цялото ръководство на МВР на Украйна, загинаха при катастрофа на хеликоптер край детска градина край Киев.

Украинският вътрешен министър Денис Монастирски е загинал, потвърди полицията, след като хеликоптер, с който е пътувал, се разби в жилищен район в град Бровари близо до украинската столица.

Най-малко осемнадесет души, включително три деца, също загубиха живота си при инцидента, пише ръководителят на военната администрация на Киевска област Алексей Кулеба в Telegram.

Други 22 души, включително десет деца, са ранени и са откарани в болница, според Кулеба.

Девет от загиналите са били на борда на хеликоптера, който е превозвал Монастирски, неговия заместник Евгений Енин и други високопоставени служители на МВР, според ръководителя на украинската национална полиция Игор Клименко. Злополучният самолет е принадлежал на украинското министерство на извънредните ситуации, добави той.

Хеликоптерът се разби близо до детска градина и жилищен блок в Бровари, град с около 110 000 души, разположен на около осем километра североизточно от Киев.

Пожарникари бяха разположени на място, тъй като след катастрофата избухна голям пожар, опустошаващ предучилищния комплекс.

Министерството на вътрешните работи заяви, че разглежда няколко възможни причини за катастрофата, включително неизправност на оборудването, нарушаване на правилата за сигурност и саботаж.

Говорител на украинските ВВС посочи, че разследването на инцидента ще отнеме поне няколко седмици и че е твърде рано да се говори за това, което го е причинило. Той каза още, че катастрофиралият хеликоптер е френско производство.

Украинският главен прокурор Андрий Костин заяви, че разследването разглежда „всички възможни версии за катастрофата на хеликоптера“. В същото време съветникът на украинския вътрешен министър Антон Герашенко изброи версии като саботаж, неизправност на оборудването и нарушаване на правилата за безопасност на полетите. Украинските медии твърдят, че сред възможните версии е и пилотска грешка. Украинското издание „Трибуна-Бровари“ съобщава, че хеликоптерът е паднал по време на мъгла: вероятно пилотът не е видял високата сграда, започнал е да набира височина и е загубил контрол.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.