Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Да запазим Корал“: Лена Бориславова и Кирил Петков са изготвили фалшиви документи

Кирил Петков и Лена Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може Петков да стане служебен министър. Те са за затвора, написа във Фейсбук председателят на сдружението “Да запазим Корал” Атанас Русев.

По закон министрите нямат право да са в управителни съвети на неправителствени организации. Петков слага свое подставено лице в управата на “Да запазим Корал”, а Лена Бориславова внася фалшиви документи с фалшиво пълномощно в Агенцията по вписванията. В поста си Атанас Русев пише, че не само той, но и 10 члена на сдружението, на които също са им подправени подписите, могат да потвърдят случилото се.

На 13-ти май 2021 г. в 1:39 часа след полунощ, Лена Бориславова си изготвя фалшиво пълномощно, с което може да се разпорежда напълно с гражданското сдружение “Да запазим Корал” и подписва това пълномощно с фалшив подпис на председателя на сдружението, Атанас Русев. Подписът на пълномощното не е саморъчно положен, а е изкопиран от официални документи на сдружението, в случая спесимен на подписа на управителя на сдружението. Фалшифицираният подпис на Атанас Русев е сканиран, а не саморъчно положен.

ДАНС са направили проверка по сигнал на сдружението. Не е ясно защо сигналът е подаден 3 г. по-късно. Атанас Русев отговори на този въпрос във Фейсбук с думите: „Не знаехме…, нито сме били съгласни, а след това станаха други интересни неща, предмет на разследване, а чак след сигнала ни, при разпита, ни показаха фалшивото пълномощно и името в него“. Скандалът тръгна преди дни от сайта „Бивол“ и Атанас Чобанов, който беше в близки отношения с ПП, но през последните месеци рязко смени позицията си и започна да публикува статии срещу членове на партията.

През юли 2023 г. ДАНС праща материалите в Софийска градска прокуратура, която изпраща преписката в Софийската районна прокуратура и през август 2023 г. е образувано досъдебно производство в МВР.

Започва разследване, по което до този момент за осем месеца за събрани доказателства и са разпитани над 10 свидетеля. Софийската районна прокуратура съобщи, че ще се произнесе, след като бъде готова съдебно-техническа и графическа експертиза.

Лена Бориславова и Кирил Петков направиха коментар по БТВ. „По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо събрание. И с всичко, което мога, ще съдействам на всякакви разследващи органи да излезе истината. Бил ли е или не Петков част от Управителния съвет на сдружението към момент, в който той е встъпил в длъжност като министър на икономиката? Това са факти, които могат да се видят в Търговския регистър“, каза Бориславова. Кирил Петков на свой ред нарече скандала „компромат на службите“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.