Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Daily Mail: Война с Русия? Великобритания остана само с 40 танка, готови за битка

Великобритания разполага само с 40 танка и около дузина фрегати и разрушители, готови да започнат война, съобщи британският Daily Mail.

Цифрите са най-ниските в съвремeнната история на страната и депутатите предполагат, че те показват, че Обединеното кралство ще има трудности, ако се наложи да води война срещу Русия, твърди британската медия.

Смята се, че руската армия е загубила над 2000 танка в конфликта в Украйна, но има още толкова в резерв, пише Daily Mail.

Началникът на британските въоръжени сили призна, че не е „доволен“ от ситуацията и че са необходими подобрения в запасите на армията и Кралския флот.

Но адмирал сър Тони Радакин, началник на щаба на отбраната, настоя, че Обединеното кралство е основен участник в НАТО.

В комисията по отбрана на Камарата на общините  твърдението му, че Великобритания може да предостави дивизия – около 17 500 напълно оборудвани войници, придружени от превозни средства и артилерия – на алианса беше отхвърлено като „фантазия“.

В момента армията е с най-малки запаси от времето на Наполеоновите войни с Франция досега поради недостиг на танкове и бронирани машини, пише Daily Mail.

Депутатът Марк Франсоа каза пред Daily Mail: „Беше ясно от доказателствата на началника на въоръжените сили, че в момента армията ще е затруднена да води война с Русия. Фантазия е да се предполага, че можем да предоставим бойна дивизия на НАТО.“

На хартия Обединеното кралство има около 200 танка. Но от тях само 40 са готови да воюват, стана ясно по време на изслушването в комисията по отбрана в парламента.

Сър Тони Радакин отговори, че Великобритания „инвестира като луда“ в бронирани превозни средства, които ще бъдат налични до края на това десетилетие.

Той също каза на депутатите: „Имахме 19 фрегати и разрушители, които впоследствие намалихме на 17, защото някои от тези кораби бяха много скъпи. Някои са за поддръжка и ремонт, така че вероятно са 11 или 12, които са на разположение за работа.“

Сър Тони Радакин добави: „Във въоръжените сили е вярно, че трябва да имаме по-големи запаси. Така че не бих казал, че съм доволен“.

Обединеното кралство е предоставило 14 танка Challenger 2 на Украйна от началото на войната.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.