Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Дългът на „Булгартрансгаз“ вече е 250 млн. лв. заради новата транзитна такса за руски газ

„Сами съсипваме енергетиката си и икономиката си, режем си европейската перспектива. Сами си саботираме националните приоритети. Преди месец предупредих, че новата енергийна вноска ще декапитализира „Булгартрансгаз“ и ще има негативен отзвук в Европа“, заяви президентът Румен Радев.

„Тогава управляващите шумно отрекоха. Едва днес те започнаха да осъзнават размера на щетата, която те причиняват. Дългът на „Булгартрансгаз“ е вече над 250 милиона, а Унгария подаде иск срещу България в ЕК. Затова бяха днес тези аварийни, панически мерки, да се спре обезкървяването на „Булгартрансгаз“. Но това не решава проблема“, каза още Радев.

„Този дълг няма как да се отпише. Парите от вноската няма да влязат в бюджета. България се сочи с пръст като ненадежден партньор и Унгария, с голяма вероятност, ще сезира съда на ЕС“, допълни той.

„Същата тази Унгария, която е наш съюзник, партньор, с която ни свързват силни исторически връзки. Същата Унгария, в която благодарение на приятелството ми с президента и премиера се подписа споразумение, което превърна България във важен фактор в доставките на втечнен газ в Европа. И ние в този момент с тези действия съсипваме и това“, каза Радев.

„Фарсът става пълен, когато четем в западните медии изявление на нашия министър на финансите, който твърди, че основната цел на новата енергийна вноска е да оскъпи доставките и да направи неизгоден вноса на руски газ за Унгария и Австрия“, коментира държавният глава.

„Булгартрансгаз“ е определено като задължено лице за изпълнение на закона, с който парламентът реши да въведе транзитната такса от 10 евро/мВч газ с руски произход. Българското дружество е определено като такова, защото е местно лице в България и отговаря за опериране на цялата газопреносна инфраструктура. Тези енергийни вноски са наложени към лицата, които доставят до България руски природен газ, но тъй като основният ползвател по отношение на транзита е „Газпром“, а той не е регистриран в България като местно лице, не може да се отнесе акцизното законодателство към чуждо лице.

„Булгартрансгаз“ има договорни отношения с „Газпром“ и затова „Булгартрансгаз“ е определен за задължено лице по закона по събирането на енергийните вноски. Това е причината „Бургартрансгаз“ да трупа дълг заради новата енергийна вноска, тъй като няма как България да задължи „Газпром“ да плаща, защото не е регистрирано в България юридическо лице.

„България явно става тясна за манията за величие на някои хора, които се опитват да диктуват решения на суверенни държави, на които разчитаме за нашето членство в Шенген“, каза държавният глава, визирайки влошените отношения с Унгария и Австрия заради транзитната такса.

„Силно се надявам и премиерът, и външният министър, и комисията по външна политика да осъзнават какво се случва“, каза още Радев.

„Всички анализи и разчети показват, че прибързано премахване на дерогацията води до неоправдан риск от дефицит на горива и скок на цените. Явно в календара на сглобата фигурират дати за ротация, но от тези дати се интересуват само те. В календара на българите има други дати – тези за плащането на сметки. Правителството има бъдеще само тогава, когато то се интересува от интересите на гражданите“, каза още президентът.

„Случаят с председателя ДАНС Пламен Тончев е приключил. Изпратих официален отказ на искането на премиера Николай Денков за неговото освобождаване, защото мотивите не отговарят на закона“, заяви Радев.

Още по темата: С този ход управляващите ще фалират „Булгартрансгаз“, за да бъде приватизиран евтино 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.