Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Даниел Митов отказа да стане външен министър

„Не бива да се превръщам в ябълката на раздора, затова реших да оттегля своето одобрение да бъда външен министър“. Това заяви депутатът и зам.-председател на ГЕРБ Даниел Митов.

„Приех, защото е важно в тази ситуация да имаме външнополитически курс, който да е проатлатнически, пронатовски, проевропейски. Затова съм приел“, каза зам.-председателят на ГЕРБ.

Министър-председателят Димитър Главчев поиска от президента Румен Радев да освободи Стефан Димитров като министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов от ГЕРБ. Решението дойде, след като Бойко Борисов обвини Стефан Димитров, че с изказванията си „променя доктрината на външно министерство, министерството на отбраната и ГЕРБ“. Борисов предупреди служебния премиер, че ако не се съобрази неговата препоръка, ще направи така, че Главчев да се съобрази впоследствие.

„В тази ситуация, при променена Конституция, в която се търсят партийни баланси, е ясно, че не е проблем партийно оцветени хора да заемат министерски постове. Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ – вместо да подкрепят номинацията на премиера Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев. Сега може да му кажем: Спокойно, г-н президент, ПП-ДБ продължават да са с вас“, заяви Даниел Митов в парламента.

„Отговорността е на президента Радев. Външният министър си е негов и той носи в момента цялата отговорност“, допълни той. Коментарът му идва след среща на Румен Радев и Димитър Главчев, на която служебният премиер предложи промени в състава на Министерския съвет. Главчев поиска да направи две министерски смени – във външно министерство, за което предложи Даниел Митов, и за земеделското министерство, което иска да бъде оглавено от Георги Тахов.

Това обаче срещна остра критика от страна на държавния глава, който заяви, че Главчев трябва да се придържа към обещанието служебното правителство да не бъде политическо. Радев добави, че не приема в него да има зам.-председатели на политически партии.

„За външния министър стана ясно откъде идва заръката. Кой поръча смяната и на земеделския министър, когото г-н Главчев лично представи за оставане в служебното правителство в дух на приемственост и доказан мениджърски подход. Според вас не е ли странно министър-председател да си сменя през ден мнението и нормално ли е през ден да сменяме министри?“, попита Радев.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.