Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Дания кани оператора на „Северен поток“ да помогне в изваждането на мистериозен обект

Датските власти заявиха, че ще позволят на руския оператор на саботирания газопровод „Северен поток 2“ да участва в разследването и изваждането на мистериозен обект, открит в териториалните води на Дания. Датски военни кораби наскоро бяха забелязани в района близо до повредения тръбопровод.

Копенхаген се стреми да изясни естеството на обекта, което Датската енергийна агенция ще се стреми да направи с помощта на военните, се казва в изявление на агенцията. Операторът на газопровода – компанията Nord Stream 2 AG, чиято компания-майка е руският енергиен гигант „Газпром“, е поканена да участва „в този контекст“, се добавя в изявлението.

По-рано тази седмица датската преса съобщи за три военни кораба, включително кораб, използван от военни водолази, близо до тръбопровода на изток от остров Борнхолм. И двата тръбопровода „Северен поток“ бяха повредени от мощни експлозии в два отделни района близо до острова миналия септември. Вестник Berlingske, който първи съобщи за дейността на датския флот, заяви, че военните са потвърдили присъствието си в района, но отказа да даде повече подробности.

Датският външен министър Ларс Расмусен разкри миналата седмица, че правителството може да потвърди руската информация за откриването на неизвестен обект близо до „Северен поток 2“. „Газпром“ предостави на датските власти снимки, които според него са били открити по време на проучване на щетите от атентатите.

Руският президент Владимир Путин заяви, че обектът е намерен на около 30 км от мястото, където е взривен тръбопроводът, и предположи, че това може да е някаква антена, използвана в саботажа за дистанционно задействане на взривните устройства.

Путин каза, че Русия се стреми да продължи с разследването, самостоятелно или с Дания и група международни експерти. Расмусен заяви, че Копенхаген няма да позволи на Русия достъп до обекта.

Датската енергийна агенция сподели изображение на мистериозния обект и го описа като цилиндричен по форма, с размери 40 см височина и 10 см в диаметър. Това предполага, че това може да е морска димна шамандура, сигнално устройство, използвано за намиране на хора в беда.

Москва смята саботажа на газопроводите „Северен поток“, които бяха построени, за да доставят руски природен газ директно в Германия под Балтийско море, за терористичен акт. Путин заяви, че само „актьор на държавно ниво“ би могъл да извърши саботажа, като се има предвид сложността на мисията.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.