Разследвания и новини без цензура

вторник, 23 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Дания ще облага с „климатичен“ данък газовете, отделяни от кравите

Дания ще наложи нов данък на фермерите заради парниковите газове, отделяни от добитъка им, обяви министърът на данъчното облагане Йепе Бруус. Таксата за емисиите от крави, свине и овце ще бъде въведена от 2030 г.

Метанът, отделян при оригването на животните,  се произвежда от полезни микроби в червата им чрез нормалната ферментация на фуражите. Тези газове ще бъдат облагани с данък, защото според датските власти са причина за изменение на климата.

„Очаква се новият данък да допринесе значително за целта на страната да намали емисиите със 70% спрямо нивата от 1990 г. до края на десетилетието, както и в крайна сметка да постигне въглеродна неутралност“, обясни Бруус.

„Ще направим голяма крачка, за да станем климатично неутрални през 2045 г.“, заяви министърът, като похвали мярката като начин Дания да стане „първата страна в света, която въвежда истински данък върху CO2 от селското стопанство“.

Животновъдите ще бъдат облагани с 300 крони (43 долара) за тон еквивалент на въглероден диоксид, произведен от техните животни. Това обаче първоначално ще подлежи на приспадане от 60% на данъка върху доходите.

Очаква се мярката да засегне най-много млекопроизводителите, като се има предвид, че според местните власти средно датска крава произвежда около шест метрични тона (6,6 тона) еквивалент на CO2 всяка година, като прасетата и овцете отделят значително по-малко газ.

Животновъдството е сред водещите отрасли в страната, като сегашната й популация от едър рогат добитък е близо 1,5 милиона, според Statistic Denmark. Това би означавало повече от 400 милиона долара годишно под формата на въглеродни данъци.

Новият данък ще нарасне още повече, достигайки целта от 750 крони на тон до 2035 г.

Експерти по климата, Бил Гейтс и Световната банка твърдят, че млекопроизводството има основен принос за отделянето на парникови газове, свързани с човека. Според оценките на Програмата на ООН за околната среда, на животновъдството се падат около 32% от емисиите на метан, причинени от човешката дейност.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

4 COMMENTS

  1. Началото на края за фермерите и натуралната храна. Следва ядене на буби и изкуствено месо създадено в лаборатория. Въпросното „месо“ ще създава редица здравословни проблеми, които фармацефтичните корпорации с радост ще „борят“, посредством хапченца. Чичо Гейтс вече работи по въпроса: https://it.dir.bg/nauka/bil-geyts-vsichki-bogati-darzhavi-tryabva-da-preminat-na-100-kam-sintetichno-meso

  2. Хората са повече от кравите. Ако на всеки човек сложат по един газов анализатор от зад, ще се откажат от тази идея.

  3. Изсичат дървета, горите – централите за кислород, които вече на почти всички континенти са поголовно унищожени, изчезнаха хиляди видове растения и животни, увеличават броя на колите лавинообразно, на самолетите, които нон-стоп летят и пръскат парникови химикали като алуминиев оксид ….но видиш ли тревопасните животни, които съществуват от началото на човека с него и го изхранват и поддържат пасищата и почвата в оптимално състояние и са източник най- органичния био-тор за земеделието – тях избиват и облагат с климатични данъци……Престъпници и болни психопати….

  4. Това си е чиста проба РЕКЕТ, който има за цел да фалира фермерите. Въглеродна неутралност ОЗНАЧАВА УНИЩОЖАВАНЕ НА ЖИВОТНОВЪДСТВОТО!!! Вместо да се чудят какъв безумен данък да наложат на фермерите защо не наложат данък на един от най-големите производители на пластмаса в старана – LEGO? Знаят ли какви са вредите за природата при производството на този петролен продукт??? Но да не забравяме, че целта не е опазване на природата :)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.