Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Дания се отказва от християнски празник, за да плати вноската си в НАТО

Новосформираното коалиционно правителство на Дания реши да премахне един от 11-те официални празника на страната, за да помогне за постигането на годишната цел на НАТО за разходи за отбрана от 2% от БВП, въпреки критиките на религиозните датчани.

„В Европа има война и ние трябва да засилим защитата си“, обясни премиерът Мете Фредриксен на въпрос защо се отказва от празника в първия ден на новото правителство на власт. „Това ще изисква всеки да допринесе малко повече.“ Фредриксен каза, че се надява мярката да повиши производителността и икономическата активност.

Постигането на целта на НАТО за повишаване на разходите за отбрана три години предсрочно е един от основните приоритети на коалиционното правителство, което пое властта в четвъртък. Съставена от дясноцентристката Либерална партия и центристките умерени в допълнение към левоцентристките социалдемократи на Фредриксен, коалицията е първата в Дания от близо половин век, която включва партии от двете страни на политическия спектър.

Докато новото правителство обясни решението, някои християни се противопоставиха на действителния празник, който се изрязва от календара. Bededag („Велик молитвен ден“) се празнува в петък преди четвъртата неделя след Великден от датчаните от 1686 г. насам.

Деканът на катедралата в Роскилде Софи Оландер осъди хода на правителството пред местната телезия TV2: „Нуждаем се от празници, като време за събиране, за да имаме време за молитва и размисъл. Срамота е да имаш общество, в което смяташ, че не е важно.“

Фредриксен свика предсрочни избори през октомври, след като доклад, описващ решението на нейното правителство от ноември 2020 г. да убие милиони норки във фермите за кожи поради страх от Covid-19, предизвика народно възмущение. Въпреки че партията й спечели най-много гласове миналия месец, тя първоначално подаде оставката си на кралица Магрете, твърдейки, че иска по-широка управляваща коалиция. Вместо това коалиционните партньори на нейната партия избраха да я запазят като премиер и се отказаха от призивите си за независимо разследване на клането на нарки.

Копенхаген призна седмица след като нареди унищожаването на цялата популация на норките в страната, че няма правно основание за директивата и че неправилното изхвърляне на убитите животни вероятно е замърсило подпочвените води.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.