Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Данон“ слага маски на кравите – отделяли газове, причиняващи глобалното затопляне

Френският хранителен гигант „Данон“ заяви, че ще намали затоплящите планетата емисии на метан с 30% до 2030 г., обещавайки да промени начина, по който кравите, които използва, се отглеждат и доят. За тази цел „Данон“ предвижда да слага маски на кравите, тъй като отделят газ метан, който причинява глобалното затопляне, предаде агенция „Франс Прес“.

Метанът е отговорен за приблизително 30% от глобалното повишаване на температурите до момента. Той се освобождава от секторите на петрола и газа, отпадъците и селското стопанство, както и чрез естествени процеси.

Според „Франс Прес“ „говедовъдството е основен двигател, тъй като кравите отделят метан чрез оригване. Техният тор също отделя вредния газ. Селското стопанство и животновъдството генерират около 40% от метана, свързан с човешките дейности, а останалата част идва главно от газовия сектор“, съобщи френската медия.

„Данон“ заяви, че ще се стреми да намали емисиите си на метан, като използва породи крави, които отделят по-малко метан, подобрявайки диетите на кравите, удължавайки периодите им на доене и улавяне на емисиите от оборски тор, които да се използват например за биогаз.

„Ще видим как можем да подобрим практиките като цяло във фермите“, каза говорителката Жанет Кумбс-Лано пред „Франс Прес“.

Целта обхваща всички пресни млечни продукти като киселото мляко, произведени от суровина, която „Данон“ закупува директно от 58 000 млечни ферми в 20 държави. Производството на мляко на компанията представлява 70% от емисиите на метан на фирмата.

„Данон“ съобщи, че вече е намалила емисиите си на метан с 14%“ между 2018 г. и 2020 г. и че емисиите на метан представляват около 1/4 от неговия въглероден отпечатък.

В Мароко, където групата събира мляко от дребни фермери, „има голям напредък, който може да бъде постигнат чрез оптимизиране на производството“, каза Кумбс-Ланот.

Увеличаването на добива на мляко от всяка крава, например, може да позволи на фермерите да намалят размера на стадото си, като същевременно поддържат производството, като по този начин намалят емисиите на метан.

Компанията също търси иновативни решения, които да помогнат за намаляване на емисиите, например чрез маска за лице, която може да улови газовете от оригване, или чрез промяна на диетите, за да включи добавки от водорасли.

Американската телевизия Фокс Нюз съобщи новината, като реши да направи експеримент и да провери дали решението на „Данон“ ще проработи. Фермер се включи на живо в предаването на Тъкър Карлсън и постави маска на крава в кравефермата си. „Тя не може да диша, няма никакъв смисъл да се слага маска на крава, няма да слагам никакви маски нито на себе си, нито на кравите си“, коментира фермерът.

Програмата на ООН за околната среда заяви в доклад от 2021 г., че технологичните решения имат само ограничен потенциал за значително намаляване на емисиите от селскостопанския сектор.

В него се казва, че промените в поведението – а именно подобряването на управлението на добитъка и намаляването на производството и потреблението на месо и млечни продукти – са от решаващо значение за намаляване на емисиите на метан.

Повече от 100 нации се съгласиха през 2021 г. в рамките на „Глобалното обещание за метана“ да намалят емисиите с 30% до 2030 г. – инициатива, водена от САЩ и Европейския съюз.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Веднъж в САЩ пътувах с автомобил от Лос Анджелис към Сан Франциско. Беше вечер, а бързахме. В един момент попаднахме в гъста мъгла, при което аз се ядосах, че сега ще закъснеем още повече. Не след дълго обаче излязохме от мъглата и всъщност се оказа, че минаваме край някакво заградено пространство, в което нощуваха стотици крави. Те кротко си преживяха, неподвижно застанали в мрака върху купчинки техни екскременти, а от изпаренията или от издишвания от животните водород околността беше силно загазована.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.