Разследвания и новини без цензура

събота, 25 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ДАНС иззеха документи за камиона с товара от Русе, взривил се на Кримския мост

При мен вчера идваха държавни институции и служби, които изискаха информация. Всичко им е предоставено – справки, видеозаписи. Това коментира изпълнителният директор на Свободна зона в Русе Георги Стоилов по повод на информацията на руската Федерална служба за сигурност, че взривното устройство, използвано на Кримския мост, е било скрито в рула със строително полиетиленово фолио и „в началото на август е изпратено от морското пристанище на Одеса в Русе по договор между „Транслогистик УА“ (Киев) и Baltex Capital S.A. (Русе)“.

Стоилов каза още, че към момента не може да даде повече информация по случая. Той обясни, че митнически представител на Baltex Capital S.A., която няма офис в Русе, е спедиторската фирма „Тива Ком“, предава БТА.

„Ние нямаме никакво отношение към товара. Ние сме операторът на този контейнер, но оттам нататък дали стоката е стигнала и къде, не знам“, коментира един от управителите на „Тива Ком“ Валентин Илиев, който обясни, че седалището на Baltex Capital S.A. е в Панама.

Той потвърди, че по документи в контейнера е имало строително фолио.

„Ние го изпращаме към крайния получател, който ни е подаден от търговците. Обработваме документите и ги представяме пред митническите органи“, обясни Илиев.

По думите му товарът е пътувал от Украйна през Румъния за Бургас. Той не знае какво се е случило с контейнера след това.

„Разберете, че днес минават 15-20 камиона с най-различни стоки. Ние сме чист спедитор. В контейнера знаем каква стока има само по документи. За това има контролни органи, които трябва да го проверят, преминавайки през граница. За мен няма нищо общо между камиона, контейнера и стоката с това, което е стигнало там“, обясни Илиев.

„Федералната служба за сигурност съвместно със Следствения комитет на Русия установи, че организатор на терористичния акт на Кримския мост е Главното разузнавателно управление на министерството на отбраната на Украйна, неговият ръководител Кирил Буданов, сътрудници и агентура“, се казва в информацията от ФСС.

Взривното устройство е било скрито в рула със строително полиетиленово фолио, натоварени на 22 палета с общо тегло 22 770 килограма, и в началото на август е било изпратено от морското пристанище на Одеса в Русе по договор между „Транслогистик УА“ (Киев) и Baltex Capital S.A. (Русе).

Товарът е бил прехвърлен от България в пристанище Поти (Грузия), а след това в Армения.

В организацията на прехвърлянето на товара от България в Грузия, а след това в Армения са участвали украинските граждани Михаил Цюркало, Денис Ковач и Роман Соломко, грузинските граждани Сандро Иносаридзе и брокер на име Леван, както и арменският гражданин Артур Терчанян, се казва в съобщението на ФСС.

При по-нататъшното транспортиране на товара е била извършена подмяна на документи със смяна на данните за компаниите, посочени като изпращач и получател.

Източник:dir.bg
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.