Разследвания и новини без цензура

събота, 13 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ДАНС иззеха документи за камиона с товара от Русе, взривил се на Кримския мост

При мен вчера идваха държавни институции и служби, които изискаха информация. Всичко им е предоставено – справки, видеозаписи. Това коментира изпълнителният директор на Свободна зона в Русе Георги Стоилов по повод на информацията на руската Федерална служба за сигурност, че взривното устройство, използвано на Кримския мост, е било скрито в рула със строително полиетиленово фолио и „в началото на август е изпратено от морското пристанище на Одеса в Русе по договор между „Транслогистик УА“ (Киев) и Baltex Capital S.A. (Русе)“.

Стоилов каза още, че към момента не може да даде повече информация по случая. Той обясни, че митнически представител на Baltex Capital S.A., която няма офис в Русе, е спедиторската фирма „Тива Ком“, предава БТА.

„Ние нямаме никакво отношение към товара. Ние сме операторът на този контейнер, но оттам нататък дали стоката е стигнала и къде, не знам“, коментира един от управителите на „Тива Ком“ Валентин Илиев, който обясни, че седалището на Baltex Capital S.A. е в Панама.

Той потвърди, че по документи в контейнера е имало строително фолио.

„Ние го изпращаме към крайния получател, който ни е подаден от търговците. Обработваме документите и ги представяме пред митническите органи“, обясни Илиев.

По думите му товарът е пътувал от Украйна през Румъния за Бургас. Той не знае какво се е случило с контейнера след това.

„Разберете, че днес минават 15-20 камиона с най-различни стоки. Ние сме чист спедитор. В контейнера знаем каква стока има само по документи. За това има контролни органи, които трябва да го проверят, преминавайки през граница. За мен няма нищо общо между камиона, контейнера и стоката с това, което е стигнало там“, обясни Илиев.

„Федералната служба за сигурност съвместно със Следствения комитет на Русия установи, че организатор на терористичния акт на Кримския мост е Главното разузнавателно управление на министерството на отбраната на Украйна, неговият ръководител Кирил Буданов, сътрудници и агентура“, се казва в информацията от ФСС.

Взривното устройство е било скрито в рула със строително полиетиленово фолио, натоварени на 22 палета с общо тегло 22 770 килограма, и в началото на август е било изпратено от морското пристанище на Одеса в Русе по договор между „Транслогистик УА“ (Киев) и Baltex Capital S.A. (Русе).

Товарът е бил прехвърлен от България в пристанище Поти (Грузия), а след това в Армения.

В организацията на прехвърлянето на товара от България в Грузия, а след това в Армения са участвали украинските граждани Михаил Цюркало, Денис Ковач и Роман Соломко, грузинските граждани Сандро Иносаридзе и брокер на име Леван, както и арменският гражданин Артур Терчанян, се казва в съобщението на ФСС.

При по-нататъшното транспортиране на товара е била извършена подмяна на документи със смяна на данните за компаниите, посочени като изпращач и получател.

Източник:dir.bg
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.