Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ДАНС: Съветник на Кирил Петков е разследван за шпионаж в полза на Северна Македония

ДАНС разследва съветник на български премиер за шпионаж в полза на Скопие за вдигането на ветото пред еврочленството на Република Северна Македония. Съветникът е предоставил българската национална позиция на чужд служител в РСМ и е изтрил информацията за тази комуникация от служебния си компютър, но ДАНС са успели да възстановят изтритите данни. Това стана ясно от изслушването на директора на ДАНС Пламен Тончев в пленарната зала.

Установено е, че съветник на български премиер е съгласувал позицията на Външно министерство с македонски гражданин в хода на преговорния процес на Северна Македония с ЕС, обяви председателят на ДАНС Пламен Тончев. Той направи разкритието в отговор на Тошко Йорданов от ИТН. Депутатът заяви, че по времето на Кирил Петков действията по вдигането на ветото за членството на Скопие са били иззети от тогавашния външен министър Теодора Генчовска и прехвърлени на съветника по външна политика на премиера Кирил Петков – Весела Чернева.

„Министър Теодора Генчовска тогава в прав текст заяви, че Весела Чернева с Кирил Петков се договаря“, каза Йорданов и попита: „Ще се вземат ли мерки срещу Петков и Василев, ако те са й дали тези поръчения?“

Името на съветника не бе назовано, но, като догадка кое е това лице, то бе назовано впоследствие от още няколко депутати – от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов и от Хамид Хамид от ДПС.

Пламен Тончев не потвърди, че става въпрос за Весела Чернева, но уточни, че въпросното лице е опитало да изчисти следи от контакта с чуждия гражданин от компютъра си.

„Извършено е специално изтриване на компютъра от това лице, което беше възстановено, благодарение на усилията на служителите в ДАНС“, каза Тончев пред пленарната зала. „Действията на това лице не са извършвани без знанието на неговия ръководител“, каза шефът на контраразузнаването.

В отговор на въпрос, зададен от Радостин Василев, дали има чужди агенти, които да са депутати или министри, Тончев заяви по адрес на кабинета на Кирил Петков:

„Поведението на някои министри, които са били в редовния кабинет, определено не защитаваха националния интерес“.

„И ние знаем името на този ръководител – и той се казва Кирил Петков“, заключи след изнесените данни Хамид Хамид от ДПС.

„Съветникът на министър-председателя е предоставил класифицирана информация на чужда държава, на чужди държавни служители. Това е шпионаж, парекселанс, в чист вид. За това деяние това лице отдавна трябваше да е в затвора, каква е гаранцията, че това лице не продължава да извършва държавна измяна“, попита Костадин Костадинов от „Възраждане“.

„ИТН сме направили най-хубавото за българската държава, сваляйки правителството на националните предатели“, заключи след изслушването Тошко Йорданов.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.