Разследвания и новини без цензура

събота, 13 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ДАНС влиза в Булгаргаз

Служители на ДАНС влязоха в Булгаргаз и министерството на икономиката. Те са изискали информация във връзка с образувано производство за длъжностно престъпление при закупуване на газ през посредници, потвърдиха от Булгаргаз.

Дирекция „Финансово разузнаване“ – ДАНС е извършила проверка на сключвани от Булгаргаз ЕАД сделки за доставка на газ до страната през посредници. Повод за започването на проверката е постъпила от партньорски служби за сигурност данни за фирми, регистрирани на различни територии извън страната, в това число и офшорни зони, често използвани за прикриване на парични приходи, според информация от доклада на ДАНС, потвърдиха източници, запознати с разследването.

Фирмите са регистрирани от различни лица, като в получената в ДАНС информация се сочи за свързаността на тези фирми с български политици, изразяваща се в лобиране от страна на българското правителство за сключване на сделки за доставка на газ с Булгаргаз. В замяна фирмите са плащали значителни комисионни на българските политици.

Прогнозната стойност на нанесените щети за Булгаргаз, довели държавното предприятие до фактически фалит, възлизат на над 100 милиона лева. Проведени са беседи със служители от Булгаргаз. Компанията е проверявана за взаимовръзки и неизгодни сделки.

В рамките на беседите бяха събрани данни за това, че служителите на дружеството не са предприемали действия по договаряне с различни контрагенти, а са започвали директно договаряне с точно определени фирми, без преди това същите експерти да са извършвали задължителните преговори с контрагентите и изготвянето на анализи, задължителни за сключване на подобни договори за доставка на газ. Тези нерегламентирани действия са довели страната до енергийна криза, поставяща под пряко опасност националната сигурност на България.

При извършената проверка в Булгаргаз ЕАД се установи сключен договор за консултантски и правни услуги. Видно от наличната документация, не са налице извършени действия по този договор с оглед нецелесъобразността на предмета на договора и липсата на потребност от предлаганата консултанстка услуга от фирмата. Стойността на договора възлиза на паричната равностойност на 1 милион български лева.

Проверката, извършена от дирекция “Финансово разузнаване”, приключи в средата на месец август. Изготвен бе доклад, който бе изпратен по комптентност на СГП с оглед събрани достатъчно данни за извършено престъпление, нанесло щети на държавния бюджет в размер на 100 милиона лева.

В края на август на база подадените данни от проверката прокурор при СГП е образувал досъдебно производство за длъжностно престъпление по чл. 220 от НК.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.