Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Държат в тайна експеримент за геоинженерство чрез пръскане на солни кристали в атмосферата

Първият тест на открито за ограничаване на глобалното затопляне чрез увеличаване на облачната покривка стартира във вторник от палубата на изведен от експлоатация самолетоносач в залива на Сан Франциско.

Експериментът, който организаторите не обявиха публично, за да избегнат обществената реакция, бележи ускоряването на спорна област на изследване, известна като модификация на слънчевата радиация или геоинженерство. Концепцията включва пръскане на вещества като аерозоли в небето, за да отразяват слънчевата светлина далеч от Земята, съобщи Scientific American.

Проектът, ръководен от изследователи от Вашингтонския университет, поднови въпросите за това как ефективно и етично да се изучават климатични технологии, които също биха могли да навредят на общностите и екосистемите по неочаквани начини. Експериментът пръска микроскопични солни частици във въздуха.

„Тъй като този експеримент беше държан в тайна до началото на теста, ние сме нетърпеливи да видим как се планира обществената ангажираност и кой ще участва“, каза Шучи Талати, изпълнителен директор на Алианса за справедливо обсъждане на слънчевото геоинженерство, неправителствена организация, която се стреми да включи развиващите се страни в решенията за слънчева модификация.

„Въпреки че отговаря на всички настоящи регулаторни изисквания, има ясна нужда да се преразгледа как трябва да изглежда силната регулаторна рамка в свят, в който се провеждат експерименти с модификация на слънчевата радиация“, добави тя.

Проектът „Крайбрежно изследване на аерозол в атмосферата“ (Coastal Atmospheric Aerosol Research and Engagement или CAARE) използва специално изградени пръскачки, за да се изстрелят трилиони частици морска сол в небето в опит да се увеличи плътността и отразяващия капацитет на морските облаци. Експериментът ще се проведе в Аламеда, Калифорния и ще продължи до края на май, според формуляр, който екипът е подал до федералните регулатори.

Проектът показва нарастващия интерес към модификацията на слънчевата радиация от финансиращите организации в Силициевата долина и някои екологични групи. Той също така следва прекратяването на друг експеримент на Харвардския университет миналия месец, който планираше да инжектира отразяващи аерозоли в стратосферата близо до Швеция, преди да бъде отменен, след като се натъкна на опозиция от местни групи.

Модификацията на слънчевата радиация е противоречива, тъй като широкото използване на технологии като изсветляване на морските облаци може да промени метеорологичните модели по неясни начини и потенциално да ограничи производителността на рибарството и фермите.

Университетът във Вашингтон и SilverLining, група за застъпничество за геоинженерни изследвания, участваща в проекта CAARE, отказаха коментар, както и кметът на Аламеда, където се провежда експериментът.

Още по темата: В България започнаха тестове с пръскане на сребърен йодид в атмосферата за предизвикване на изкуствен дъжд

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.