Разследвания и новини без цензура

понеделник, 2 октомври, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Държавата е крила аварии в АЕЦ „Козлодуй“

Служебният министър на енергетиката Росен Христов съобщи, че държавата е укривала аварии в АЕЦ „Козлодуй“. Повод за коментара му стана критиката, че ремонт на Шести блок на атомната електроцентрала е отлаган почти с година, което доведе со спирането му за две седмици. Причината е изтичане от топлоносител.

„Този парогенератор има проблеми още от самото начало, още при инсталацията му. Може би заради това има по-често проблеми с него, но те са били скривани“, заяви Христов пред БиТиВи, като уточни, че информация за такива аварии трябва да се подава от АЕЦ „Козлодуй“, но държавата може да забрани разпространяването ѝ.

Христов добави, че от встъпването на власт на служебното правителство тези проблеми са били съобщавани. Последната укрита авария с парогенератора е от 2020 г. Тя не е съобщавана и няма инфорамция за тази авария.

„Липсва ни оборудване за обстойното му обследване. Вече сме задвижили поръчката, но срокът на доставка е година и половина. Оборудването не е от Русия. Парогенераторът се нуждае от мащабна рехабилитация, която може да се извърши заедно с плановия ремонт на шести реактор. Дано до тогава да получим необходимото оборудване“, заяви министърът на енергетиката.

България поиска дерогация на санкциите на Европа, които забраняват внос от Русия, свързан с ядрената енергетика, за да може да поръчаме необходимите материали и резервни части за нормалното функциониране на АЕЦ “Козлодуй”. “Осигурили сме експлоатацията на блока. Няма опасност от сътресения и прекъсвания. Имаме площадка за 4 нови реактора – два в “Козлодуй” и два в “Белене”, каза той. Те ще бъдат строени от американска „Уестингхаус“ и френската „Електрисите дьо Франс“ (EDF).

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.