Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 2 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Държавата е разрешила „екологична бомба“ в Долината на розите: протестиращи

Жителите на Казанлък и Павел баня предупреждават, че „в региона се залага екологична бомба”, а държавата е безучастна. Причината е инвестиционното предложение за “Разширение и модернизация на дейcтваща инсталация за производство на смоли“ на „Кастамону България” АД, с. Горно Сахране.

Според петиция, организирана от протестиращите, в условията на комплексно разрешение 525-НО/2016 г. за производство на карбамид-формалдехидни смоли се предвижда изграждане на инсталация за производство на ФОРМАЛИН, взривоопасно и силно отровно вещество.

Капацитетът на инсталацията ще е 164,4 тона на ден, 60 000 тона годишно. Формалина ще се съхранява в надземен резервоар 190 куб.м. Готовите смоли се съхраняват в надземни резервоари 5 бр. по 100 куб.м., 3 бр. по 300 куб.м., 2 бр. по 35 куб.м., авариен 300 куб.м. и 2бр. по 35 куб.м. Консумацията на вода от 5 000 куб.м ще нарасне на 10 000 куб.м.

Хората са притеснени, че отработената вода ще попада в почвата, в река Габровница и яз. Копринка. В инвестиционното предложение е уточнено, че „експлоатацията няма да доведе до промяна в производствените отпадъчни и/или охлаждащи води. Ще продължи да се експлоатира затворена система за оползотворяване на производствените отпадъчни води. Охлаждащите води също са в затворен оборотен цикъл.”

След разширението се предвижда изпускане на емисии до 3 часа на денонощие. Това са отровните метанол, въглероден оксид, диметилов етер, формалдехид и др. Според доклада на предложението те ще бъдат минимални количества.

Жителите на двете най-близки села Голямо Дряново и Горно Сахране алармират, че инсталацията се намира на по-малко от 2 км. от жилищата им. Според тях съществува потенциална опасност за целия регион.

Протестиращите ще внесат петиция срещу разширението на инсталацията в РИОСВ. От министерството на регионалното развитие и благоустройството все още няма отговор на подадената жалба.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.