Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Държавата е разрешила „екологична бомба“ в Долината на розите: протестиращи

Жителите на Казанлък и Павел баня предупреждават, че „в региона се залага екологична бомба”, а държавата е безучастна. Причината е инвестиционното предложение за “Разширение и модернизация на дейcтваща инсталация за производство на смоли“ на „Кастамону България” АД, с. Горно Сахране.

Според петиция, организирана от протестиращите, в условията на комплексно разрешение 525-НО/2016 г. за производство на карбамид-формалдехидни смоли се предвижда изграждане на инсталация за производство на ФОРМАЛИН, взривоопасно и силно отровно вещество.

Капацитетът на инсталацията ще е 164,4 тона на ден, 60 000 тона годишно. Формалина ще се съхранява в надземен резервоар 190 куб.м. Готовите смоли се съхраняват в надземни резервоари 5 бр. по 100 куб.м., 3 бр. по 300 куб.м., 2 бр. по 35 куб.м., авариен 300 куб.м. и 2бр. по 35 куб.м. Консумацията на вода от 5 000 куб.м ще нарасне на 10 000 куб.м.

Хората са притеснени, че отработената вода ще попада в почвата, в река Габровница и яз. Копринка. В инвестиционното предложение е уточнено, че „експлоатацията няма да доведе до промяна в производствените отпадъчни и/или охлаждащи води. Ще продължи да се експлоатира затворена система за оползотворяване на производствените отпадъчни води. Охлаждащите води също са в затворен оборотен цикъл.”

След разширението се предвижда изпускане на емисии до 3 часа на денонощие. Това са отровните метанол, въглероден оксид, диметилов етер, формалдехид и др. Според доклада на предложението те ще бъдат минимални количества.

Жителите на двете най-близки села Голямо Дряново и Горно Сахране алармират, че инсталацията се намира на по-малко от 2 км. от жилищата им. Според тях съществува потенциална опасност за целия регион.

Протестиращите ще внесат петиция срещу разширението на инсталацията в РИОСВ. От министерството на регионалното развитие и благоустройството все още няма отговор на подадената жалба.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.