Разследвания и новини без цензура

петък, 24 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Държавите в ЕС не искат да споделят газ с Германия: доклад

Съседите на Германия – Белгия, Люксембург, Нидерландия и Полша, отказаха да се включат в „конструктивни преговори“ относно сделките за газова солидарност, заяви министърът на икономиката Робърт Хабек в доклад до депутатите, цитиран от Блумбърг.

Според документа, който е бил представен на комисията по енергетика и климат на Бундестага късно в сряда, нежеланието за споделяне на синьо гориво от останалите страни-членки може да изостри газовата криза в Германия – най-голямата икономика в ЕС.

Споразуменията за споделяне на газ между държавите-членки са част от по-голям механизъм на ЕС за енергийни извънредни ситуации. Те гарантират, че едната страна ще снабди другата, ако нямат достатъчно газ, за да осигурят нуждите на домакинствата и социалните услуги, които се ползват със специална защита съгласно правото на ЕС.

Според Хабек основната причина страните да отказват двустранни споразумения с Берлин е, защото не искат да рискуват доставките си, в случай че газът бъде пренасочен към Германия. Предстоят разговори с Чехия и Италия.

Предвид тези проблеми „понастоящем няма напредък, който да се очаква от преговорите за двустранни споразумения за солидарност“, подчерта Хабек в доклада.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.