Разследвания и новини без цензура

вторник, 18 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Държавите в ЕС не искат да споделят газ с Германия: доклад

Съседите на Германия – Белгия, Люксембург, Нидерландия и Полша, отказаха да се включат в „конструктивни преговори“ относно сделките за газова солидарност, заяви министърът на икономиката Робърт Хабек в доклад до депутатите, цитиран от Блумбърг.

Според документа, който е бил представен на комисията по енергетика и климат на Бундестага късно в сряда, нежеланието за споделяне на синьо гориво от останалите страни-членки може да изостри газовата криза в Германия – най-голямата икономика в ЕС.

Споразуменията за споделяне на газ между държавите-членки са част от по-голям механизъм на ЕС за енергийни извънредни ситуации. Те гарантират, че едната страна ще снабди другата, ако нямат достатъчно газ, за да осигурят нуждите на домакинствата и социалните услуги, които се ползват със специална защита съгласно правото на ЕС.

Според Хабек основната причина страните да отказват двустранни споразумения с Берлин е, защото не искат да рискуват доставките си, в случай че газът бъде пренасочен към Германия. Предстоят разговори с Чехия и Италия.

Предвид тези проблеми „понастоящем няма напредък, който да се очаква от преговорите за двустранни споразумения за солидарност“, подчерта Хабек в доклада.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.