Разследвания и новини без цензура

неделя, 25 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ДБ са наели фирма, близка до Сорос, която събира лични данни с ботове

Фирма, близка до Джордж Сорос, е участвала в управлението в социалните мрежи на страницата на ДБ – „Да, България“. Компанията Datadat събира личните данни на хората, с цел да развиe  послания и да ги убедят да гласуват за прогресивни и либерални партии в Европа, съобщи bulletin.bg.

Медията публикува скрийшот от Фейсбук страницата на „Да, България“, на който се вижда, че Datada е посочена като партньор в поддържането на страницата. Името на фирмата обаче вече е изтрито, показва проверка в секцията за прозрачност на сраницата на ДБ във Фейсбук.

ДБ са наели фирма, близка до Сорос, която събира лични данни с ботове

Милиони българи преди седмица получиха обаждане от мистериозната Наталия, която искаше да разбере дали хората са от София, след което затваряше телефона.  Ясно е, че става въпрос за чат бот, който събира данни от хората. От ДАНС заявиха, че знаят кой стои зад чат бота, но не назоваха конкретна политическа партия.

В същото време броят на харесалите Фейсбук страницата на “Да, България” изведнъж набъбна с огромна цифра: 50 000 души в рамките на две седмици. Това е почти 30-процентен ръст.

И той съвпада с появата нов партньор на ДБ – унгарската бутикова фирма за политически PR “DatAdat”. Фирма, известна със своите методи на събиране на лични данни чрез фейсбук анкети и ботове.

Datadat е компания за софтуер и данни, която е специализирана в подпомагането на голямо разнообразие от политически и социални организации, включително политически партии, неправителствени организации, социални движения и базирани на фенове организации, които трансформират начина, по който се ангажират и взаимодействат със своите поддръжници. Нашите управлявани от данни решения варират от готови продукти като WinWith.Me, Messenger за политици, до изключително персонализирани цялостни цифрови решения. Това пише на страницата на компаниятав LinkedIn.

Фирмата се прочу в Унгария след като няколко пъти работи с опозицията по техните кампании. Унгарските медии разкриха, че колосална сума от около 5 милиона евро, е била платена на ДатАдат за да подпомогне опозицията. Оказа се, че тя има особено сложна структура, а сред собствениците й са последният ляв премиер на Унгария преди Орбан – Гордън Байнай, както и “Higher Ground Labs Fund III LP”, фирма, която е свързана с американската Демократическа партия.

Когато става въпрос за либерална и прогресивна пропаганда, разбира се, не може да се мине и без основния играч в света – Джордж Сорос. Унгарският милиардер е тясно свързан с Демократическата партия, а редица от служителите на ДатАдат имат също така участие и в неговите НПО-та. Унгарските медии наричат тази фирма “част от империята на Сорос”.

Методите й, разработени с цел прогресивните и либерални сили да си възвърнат господство над технологиите в политиката, са свързани с изкуствения интелект и разработването на база данни. Чрез различни инструменти като чатботове, изкуствен интелект и дори привидно невинни фейсбук анкети, те събират личните данни на хората и създават база данни, която разделят на “племена”. После определят кои „племена“ могат да бъдат превърнати в гласове на подкрепа към либералните сили и разработват различни послания, за да ги примамят в правилното “племе”.

Това е следващата стъпка в политическия маркетинг: и ДатАдат имат обилно финансиране, за да преследват тези цели в цяла Европа. Всъщност, те вече от години са активни в ЕС. В свое изказване един от основателите на фирмата заявява, че вече имат успешен опит в България и Северна Македония. Какво точно са правили в двете държави – не става ясно.

Част от империята на Сорос – кой притежава ДатАдат

Бутиковата PR фирма се крие зад виенско дружество с неясно финансиране и регистрации в зони като щата Делауеър, където не е нужно данните й да са публични. Но унгарските медии разкриват дейността й след скандален договор на стойност 5 милиона евро, платени предимно от демократически формации в САЩ. Сумата, която шокира унгарци, е дадена за политически пиар против Виктор Орбан. Тя носи със себе си разработването на чатботове и други методи за събиране на данни и правене на пропаганда, като например привидно „невинна“ анкета във фейсбук, от която потребителите могат да “открият”, че Орбан всъщност е един мини-Путин. Разбира се, няма как да мине без участие на унгарския милиардер и пръв донор на Демократическата партия в САЩ – Джордж Сорос. Според унгарските медии фирмата, собственик на ДатАдат, е “Higher Ground Labs”, създадена за Демократическата партия през 2017 г. след победата на Тръмп, с цел демократите да се възползват от модерните технологии и да не допуснат отново подобни загуби. Подкрепата за Орбан, който е близък до Републиканската партия, не се промени, въпреки милионите, излети за ПР. Но това извади на светло много от методите за политически маркетинг, които се прилагат днес в Европа.

Редица от съветниците и участниците в политически кампании, подпомогнати от ДатАдат, са съдружници в други НПО-та и организации на Сорос, според унгарските медии. А финансирането на самата фирма може да бъде проследено до Демократическата партия в САЩ, която Сорос също спонсорира. Орбан, който е близък до Републиканската партия, е техен основен противник.

Според унгарските медии, съветник на Карачони, кметът на Будапеща, е направил връзката със САЩ. Карачони е един от малкото успехи на либералните, леви сили в Унгария срещу Орбан от последните години, след като успява да победи кандидата на Орбан за кмет на столицата. Съветникът му, Давид Кораний, живее на практика в Ню Йорк и е обещал финансова подкрепа на либералните, прогресивни сили в Унгария от американски източници. Не е случайност и че Корани е част от “Европейския съвет по международни отношения”, чиито членове също така са Джордж Сорос и синът му Александър Сорос.

ДатАдат е свързана и с друга фирма, “Nationbuilder”, която е собственост на близък до демократическия президент преди Тръмп – Барак Обама.

Участието в Унгария

Пътят към славата на ДатАдат започва в Унгария. Докато Орбан продължава да громи либералите избори след избори, те намират обща кауза с демократическата партия в САЩ, която току-що е загубила шокиращо от Доналд Тръмп и търси начин да се съвземе. Демократите са подкрепяни от почти всички милиардери в Силициевата долина, но Тръмп ги бие в почти всички социални мрежи: туитър, ютюб, фейсбук.

Подобно нещо се случва и в България – “Демократична България” може да е партията на IT специалистите, но никак не е успешно присъствието й в социалните мрежи. Същата тенденция се случва и в Унгария. След дълго управление на социалистите, Виктор Орбан започва да ги громи отново и отново. Това предизвиква спешна нужда от разработване на нови методи чрез модерните технологии, за да си върнат властта противниците му.

Двама от собствениците на фирмата са Адам Фичзор, който е бил министър на цивилното разузнаване в Унгария през 2009 и Виктор Сцигетвари, шеф на комуникациите и правителствената реклама в един от последните либерални кабинети преди Орбан.

По време на кампанията през 2022 г. дори се стига до скандал – ДатАдат е успяла да достигне до 1 милион гласоподаватели в Унгария с обаждания и СМС-и. Счита се, че за целта са използвани откраднати бази данни от правителствени документи и в момента тече разследване.

Източник:bulletin.bg
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.