Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Децата в Газа се хранят с фураж за животни

Хуманитарната помощ на ООН не достига до всички деца в Газа. Над 2 милиона палестинци в Ивицата са под блокада и бомбардировки от Израел от октомври миналата година.

Видео, публикувано в социалната мрежа X/Twitter, показва 10-годишния Али от Северна Газа, който е принуден да яде храна за животни, за да не умре от глад. „Когато я ям, имам стомашни болки и диария, гърлото почва да ме боли“, казва детето, докато държи оранжева смес, с която, по думите му, се хранят животни. Мъж, който снима момчето, го пита какво би си пожелал. Али отговаря: шаларма (вид дюнер), кебап, бял хляб.

Хуманитарните конвои на ООН, пътуващи към северната част на Ивицата Газа, са подложени на обстрели от Израел и не успяват да достигнат до нуждаещите се хора.

Директорът на UNRWA (Близкоизточната агенция на ООН за помощи на палестинските бежанци) Томас Уайт съобщи за стрелба срещу конвой с храна, чакащ да се придвижи в Северна Газа. Конвоят е бил ударен от ракета, изстреляна от израелските военноморски сили, написа Уайт в социалната мрежа X/Twitter.

Хуманитарата криза се задълбочи и след като множество западни държави спряха финансирането на агенцията на ООН за палестинските бежанци в отговор на израелските твърдения, че нейни служители са участвали в атаката на „Хамас“ на 7 октомври.

САЩ, Великобритания, Канада, Германия, Италия, Холандия, Швейцария, Финландия и Австралия спряха да изпращат пари на UNRWA (Близкоизточната агенция на Организацията на обединените нации за помощи на палестинските бежанци). Израелската армия арестува осем служители на агенцията на ООН. До момента нито едно от твърденията на Израел за връзки на хуманитарните работници с терористични атаки не е потвърдено с независими доказателства.

По данни на палестинските власти за пет месеца бомбардировки убитите палестинци са над 29 000 души, 13 000 от които – деца.

Още по темата: Израел публикува снимка с помощи за украински бежанци в Молдова, представяйки я за Газа 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.