Разследвания и новини без цензура

неделя, 25 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Дехуманизирането на руснаците има обратен ефект и е фатална грешка“: бивш съветник на Зеленски

Украинските усилия за „дехуманизиране“ на руснаците се превърнаха в основната „грешка“, която допуснахме, заяви Алексей Арестович, бивш съветник на президента Володимир Зеленски.

В интервю за Ютюб канала на украинската журналистка Юлия Латинина Арестович осъди системните усилия за „дехуманизиране“ на руснаците, заявявайки, че стратегията очевидно има обратен ефект и се твърди, че само е дала на руските войски повече причини да се бият.

„Основната ни и донякъде фатална грешка беше, че дехуманизирахме руснаците. Това е главната наша грешка. Отначало се сдържахме, а после с удоволствие се впуснахме в цялото това това очерняне на врага… колективно украинците имам предвид. Позволихме това да се излее в интернет“, заяви Арестович. Той добави, че подобно поведение дава на средностатистическите мобилизирани руснаци – не на професионалните войници – „отлична мотивация за борба“.

Бившият помощник на украинския президент не уточни кога „колективните украинци“ са преминали от това, което той нарече „държащи се като европейска нация“, към „демонизиране“ на руснаците.

От първите дни на конфликта Украйна активно представя руските войски като примитивни диваци, които никога не са виждали основни домакински уреди, тоалетни или дори павирани пътища. Киев обвини руснаците в  плячкосване, както и изтезания и изнасилвания на украинци. Обвиненията срещу Русия бяха засилени от висши служители, сред които омбудсмана Людмила Денисова, която в крайна сметка беше уволнена, след като повечето от твърденията за изнасилване се оказаха фалшиви.

Бившият омбудсман на Украйна Людмила Денисова направи шокиращо признание във видео разговор с двамата руски шегаджии Вован и Лексус, които се представиха за бившия посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол. Мислейки, че разговаря с бившия американски посланик, Людмила Денисова сподели в разговора, че украинското разузнаване я е принудило да разказва множество фалшификати за руската армия.

Високопоставени украински представители многократно са отправяли забележки към руснаците по време и дори много преди годините на военни действия между двете страни. Например Алексей Данилов, ръководител на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, заяви по-рано този месец, че присъствието на „човечност“ е основната разлика между украинците и руснаците.

„Аз съм добре с азиатците, но руснаците са азиатци. Те имат съвсем различна култура, визия. Нашата ключова разлика от тях е човечността“, заяви Данилов по украинската държавна телевизия.

Главният помощник на президента Михаил Подоляк също многократно е отправял враждебни забележки, твърдейки, че руснаците са универсално „мразени“ от украинците, както и ежедневно е изразявал призиви да се „убиват руснаци“ с хиляди.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.