Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 20 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Бойците на „Вагнер“ се изтеглят от Ростов на Дон

Жители на Ростов на Дон се събраха по улиците на града, докато бойците от „Вагнер“ започнаха изтегляне. Видеa, публикувани в социалните мрежи, показват топлото отношение на местните хора към бойците. Те се снимат и разговарят приятелски, без напрежение. Някои ги прегръщат и изпращат.

Наказателното дело срещу Пригожин ще бъде прекратено, като бойците от „Вагнер“ могат да подпишат договор за служба в МО, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Самият Пригожин също напусна щаба на Южния военен окръг в Ростов на Дон, според видео, публикувано в Телеграм. Той ще отиде в Беларус, каза Песков.  Според съобщение на пресофиса на беларуския президент Александър Лукашенко „Вагнер“ са получили гаранции за безопасност. До деескалацията се стигна след преговори между него и Пригожин. От видеото, публикувано в социалните мрежи, се вижда как гражданите изпращат шефа на „Вагнер“ топло и се здрависват с него.

Срещу Пригожин беше образувано дело за подбутителство към въоръжен бунт. След преговори с беларуския президент Александър Лукашенко той се съгласи да спре конвоя на „Вагнер“ към Москва заради риска да се пролее руска кръв. Това изтъкна като мотив самият Пригожин в аудио обръщение в канала си в Телеграм.

Бойците му се движеха към Москва свободно, без да срещат съпротива по пътя си и стигнаха на 200 км от руската столица. Според перссъобщението от офиса на Лукашенко бойците от „Вагнер“ са получли гаранции за безопасност, ако се върнат обратно в полевите си лагери.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.