Разследвания и новини без цензура

вторник, 23 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Делото за чекмеджето с евро и кюлчета е прекратено

Софийската апелативна прокуратура проверява как е прекратено делото за кюлчетата и чекмеджетата с евро, съобщи за БТА главният прокурор Иван Гешев. Това е станало на 10 май, докато бях в командировка в САЩ, каза Гешев.

Разбрах за прекратяването на това досъдебно производство, за съжаление, от публикация, която ми беше изпратена тази сутрин. Няма някаква законова регламентация, която да задължава аз да бъда уведомен. В този период, когато е прекратено досъдебното  производство, главен прокурор е бил Борислав Сарафов, защото аз тогава бяха в САЩ, посочи още Гешев.

Става дума за разследването, което бе образувано по снимки от спалнята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. На изображенията се виждат банкноти и кюлчета. От държавното обвинение припомниха, че по делото са били направени редица международни поръчки и запитвания дали такива банкноти, с такива серийни номера съществуват.

Той посочи, че застава зад всеки български прокурор, който стриктно спазва Конституцията и законите на страната.

„Не съм запознат със случая и няма законово задължение да бъда запознат със случая, освен когато има запитвания по този случай от Европейския парламент. И това, което ми е известно служебно, е, че случаят е взет на специален надзор от Апелативна прокуратура София и от Върховна касационна прокуратура. През цялото време е бил на специален надзор и това, което разбрах днес, след като прочетох публикацията, е, че има указания от Върховна касационна прокуратура към Апелативна прокуратура в София да извърши служебна проверка на постановлението за прекратяване“, коментира Гешев.

По думите му прокуратурата има изградена законова рамка как се поддържат на контрол постановления за отказ от образуване и постановление за прекратяване, освен когато не подлежат на съдебен контрол. И този начин е т. нар. инстанционен контрол, т.е. всяка по-горна прокуратура може да провери законосъобразността и дали съответните действия от проверката и досъдебното производство са пълни, каза още Иван Гешев

Това разрушава политическата опорка за всевластния, всевиждащия и всемогъщия главен прокурор, допълни той.

Гешев изключи каквото и да е нерегламентирано въздействие върху съответните наблюдаващи прокурори и каза, че има пълно доверие на всеки един български прокурор и магистрат. Той допълни, че е сигурен, че те се произнасят според доказателствата по делото и вътрешното си убеждение.

Това не изключва възможността да бъдат допуснати някакви грешки при осъществяване на т. нар. инстанционен контрол и служебен контрол, да се констатират някакви пропуски, каза още главният прокурор.

Прекратяването на производството за чекмедже с евробанкноти и златни кюлчета е потвърдено и от градския прокурор на София Илиана Кирилова пред БТА.

Агенцията цитира прокуратурата, според която няма как да бъде установено дали банкнотите и кюлчетата от снимките са истински, или са само макети, дори да съвпадат като номера със съществуващи. По делото са били направени редица международни поръчки и запитвания дали съществуват банкноти със същите серийни номера, посочва още БТА, цитирайки прокуратурата.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.