Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Демерджиев: Гешев не е пътувал със семейството си по време на взрива, по автомобила няма щети

Гешев е пътувал сам в джипа с охраната си, назначена му от НСО, и не е бил с членове на семейството си по време на атентата срещу него. Това каза вътрешният министър Иван Демерджиев в парламента на въпрос от Атанас Атанасов. До въпроса се стигна след като в деня на инцидента самият главен прокурор пред сайта „Епицентър“ каза, че децата му са се изплашили много, като казаното в по-широкия контекст на събитието остави впечатлението, че е бил придружаван от семейството си. Първият, който съобщи, че Гешев е пътувал със семейството си, както и че взривът е бил с 3 кг. тротилов еквивалент бе шефът на НСлС Борислав Сарафов.

Маршрутът през село Железница за Самоков е бил обичаен за Гешев и той многократно е минавал оттам, съобщи Демерджиев, опровергавайки внушението, че маршрутът е избран в последния момент за някаква среща на младши прокурори.

Щетите по джипа след взрива са незначителни, посочи още Иван Демерджиев, който заяви, че лично е огледал колата. Имало само една сачма, която пробила фара.

„Видът на взривното устройство и бронировката на джипа не позволяват осколките да проникнат вътре. Той е много по-сигурен, отколкото този, който ползва президентът“, заяви Демерджиев.

Атанас Атанасов го попита вярно ли е, че израелският експерт, когото следствието цитира, е пристигнал в България час и половина преди взрива и в качеството си на какъв е бил привлечен към разследването.

Министър Демерджиев отговори, че не знае дали човекът от Израел, присъствал на огледа, е експерт. Заведен е на местопрестъплението от следователи. Пристигнал е в България в същия ден, в който е избухнала бомбата, час и половина преди атентата.

Така МВР шефът обори информацията, която даде шефът на НСлС Борислав Сарафов в първите часове  на взрива срещу кортежа на главния прокурор, че в колата на Гешев са пътували съпругата му и двете му дъщери.

Първият, който съобщи, че Гешев е пътувал със семейството си, както и че взривът е бил с 3 кг. тротилов еквивалент, е шефът на НСлС Борислав Сарафов. Ден по-късно от прокуратурата и следствието отказаха да отговорят на въпроса кой е пътувал в автомобила с Гешев с обяснението „да не се навлиза в личното му пространство“, а следователи посочиха, че силата на взрива и съставът на веществата тепърва ще бъдат обект на експертиза, оценка и анализ, но той със сигурност е целял убийството на главния прокурор и само бронираният автомобил го е спасил.

Още по темата: Несъответствия между твърденията на разследващите атентата срещу Гешев и фактите 

Източник:Гласове
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.