Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Демерджиев: Гешев не е пътувал със семейството си по време на взрива, по автомобила няма щети

Гешев е пътувал сам в джипа с охраната си, назначена му от НСО, и не е бил с членове на семейството си по време на атентата срещу него. Това каза вътрешният министър Иван Демерджиев в парламента на въпрос от Атанас Атанасов. До въпроса се стигна след като в деня на инцидента самият главен прокурор пред сайта „Епицентър“ каза, че децата му са се изплашили много, като казаното в по-широкия контекст на събитието остави впечатлението, че е бил придружаван от семейството си. Първият, който съобщи, че Гешев е пътувал със семейството си, както и че взривът е бил с 3 кг. тротилов еквивалент бе шефът на НСлС Борислав Сарафов.

Маршрутът през село Железница за Самоков е бил обичаен за Гешев и той многократно е минавал оттам, съобщи Демерджиев, опровергавайки внушението, че маршрутът е избран в последния момент за някаква среща на младши прокурори.

Щетите по джипа след взрива са незначителни, посочи още Иван Демерджиев, който заяви, че лично е огледал колата. Имало само една сачма, която пробила фара.

„Видът на взривното устройство и бронировката на джипа не позволяват осколките да проникнат вътре. Той е много по-сигурен, отколкото този, който ползва президентът“, заяви Демерджиев.

Атанас Атанасов го попита вярно ли е, че израелският експерт, когото следствието цитира, е пристигнал в България час и половина преди взрива и в качеството си на какъв е бил привлечен към разследването.

Министър Демерджиев отговори, че не знае дали човекът от Израел, присъствал на огледа, е експерт. Заведен е на местопрестъплението от следователи. Пристигнал е в България в същия ден, в който е избухнала бомбата, час и половина преди атентата.

Така МВР шефът обори информацията, която даде шефът на НСлС Борислав Сарафов в първите часове  на взрива срещу кортежа на главния прокурор, че в колата на Гешев са пътували съпругата му и двете му дъщери.

Първият, който съобщи, че Гешев е пътувал със семейството си, както и че взривът е бил с 3 кг. тротилов еквивалент, е шефът на НСлС Борислав Сарафов. Ден по-късно от прокуратурата и следствието отказаха да отговорят на въпроса кой е пътувал в автомобила с Гешев с обяснението „да не се навлиза в личното му пространство“, а следователи посочиха, че силата на взрива и съставът на веществата тепърва ще бъдат обект на експертиза, оценка и анализ, но той със сигурност е целял убийството на главния прокурор и само бронираният автомобил го е спасил.

Още по темата: Несъответствия между твърденията на разследващите атентата срещу Гешев и фактите 

Източник:Гласове
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.