Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 20 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Демерджиев: Кабинетът „Петков“ е дал 53 млн. лв. от помощите за украинските бежанци на „мъртви души“

Измама с помощите за украинските бежанци по времето на кабинета на Кирил Петков разкри в парламента вътрешният министър Иван Демерджиев. Той е подал сигнал за предполагаемата измама.

„Ръководител съм на националния оперативен щаб. Мисля, че регулирахме добре тази дейност. Направи ми впечатление, че за един период от редовния кабинет са похарчени 150 млн. лв., докато за същия период служебното  правителство е похарчило 43 млн. лв. Това предизвика проверка от националния щаб и от министерството на туризма. За съжаление бяха установени множество пропуски и нарушения, включително и на изисквания за нормативни актове, касаещи опасност да се върнат европейски средства“, обяви Демерджиев. Периодът,  който се сравнява са 5 месеца.

Той обяви, че над 43% от средствата са изплатени на 24 физически лица, които са посочени като лица за контакт на 45 дружества.

„Това е странно, поражда много въпроси. Наред с това над 53 млн. са изплатени по протоколи, които не е ясно кого подпомагат“, каза министърът.

В началото на дейността през февруари 2022 г. е имало вицепремиер от редовния кабинет, който е отговарял за въпроса, така както сега той е отговорност на Демерджиев. Разплащанията обаче са се извършвали от министерството на туризма. Аз мисля, че най-вероятно са финансирани т.нар. „мъртви души“, предположи министърът.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.