Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 2 февруари, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Демократическата партия в САЩ разследвана за $70 млн. дарения от криптоборсата FTX

Прокурорите в Ню Йорк търсят информация от политици и организации на Демократическата партия за дарения от крипто магната Сам Банкман-Фрийд чрез FTX, съобщи „Ню Йорк таймс“. Преди да бъде арестуван и обвинен в измама, Банкман-Фрийд дари над 70 милиона долара за каузи на демократите.

Син на двама дългогодишни либерални активисти, Банкман-Фрийд, дари повече от 70 милиона долара на кампании и организации на демократите през последните 18 месеца, цифра, надмината само от либералния мегадонор Джордж Сорос. След като неговата крипто борса – FTX – подаде заявление за фалит през ноември, стана ясно, че компанията е насочвала пари на клиенти към другата му  фирма, Alameda Research.

Докато Банкман-Фрийд е арестуван и обвинен в измама, пране на пари и нарушения на законите за финансиране на кампании, политиците, които са се възползвали от щедростта му, досега избягваха правен надзор.

Въпреки това адвокатска кантора, представляваща демократите, както и отделни членове като новия председател на Камарата на представителите Хаким Джефрис, наскоро получиха имейл от прокурорите в Ню Йорк, съобщава вестникът. Твърди се, че прокурорите са потърсили информация за дарения от Банкман-Фрийд и неговите колеги и компании, добавя „Таймс“, позовавайки се на анонимни източници.

Други двама източници заявиха пред вестника, че същите прокурори са се свързали с други кампании на демократите, които са взели пари, свързани с FTX.

Джефрис е сред редица политици, които след скандала са предали даренията си от Банкман-Фройд за благотворителност. Три видни демократични групи – DNC и комисиите за кампанията на партията в Камарата на представителите и Сената – избраха да върнат повече от 1 милион долара вноски, докато Белият дом отказа да каже дали президентът Джо Байдън ще върне близо 59 000 долара дарения от Банкман-Фрийд за кампанията му през 2020 г.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.