Разследвания и новини без цензура

вторник, 21 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Демократическата партия в САЩ разследвана за $70 млн. дарения от криптоборсата FTX

Прокурорите в Ню Йорк търсят информация от политици и организации на Демократическата партия за дарения от крипто магната Сам Банкман-Фрийд чрез FTX, съобщи „Ню Йорк таймс“. Преди да бъде арестуван и обвинен в измама, Банкман-Фрийд дари над 70 милиона долара за каузи на демократите.

Син на двама дългогодишни либерални активисти, Банкман-Фрийд, дари повече от 70 милиона долара на кампании и организации на демократите през последните 18 месеца, цифра, надмината само от либералния мегадонор Джордж Сорос. След като неговата крипто борса – FTX – подаде заявление за фалит през ноември, стана ясно, че компанията е насочвала пари на клиенти към другата му  фирма, Alameda Research.

Докато Банкман-Фрийд е арестуван и обвинен в измама, пране на пари и нарушения на законите за финансиране на кампании, политиците, които са се възползвали от щедростта му, досега избягваха правен надзор.

Въпреки това адвокатска кантора, представляваща демократите, както и отделни членове като новия председател на Камарата на представителите Хаким Джефрис, наскоро получиха имейл от прокурорите в Ню Йорк, съобщава вестникът. Твърди се, че прокурорите са потърсили информация за дарения от Банкман-Фрийд и неговите колеги и компании, добавя „Таймс“, позовавайки се на анонимни източници.

Други двама източници заявиха пред вестника, че същите прокурори са се свързали с други кампании на демократите, които са взели пари, свързани с FTX.

Джефрис е сред редица политици, които след скандала са предали даренията си от Банкман-Фройд за благотворителност. Три видни демократични групи – DNC и комисиите за кампанията на партията в Камарата на представителите и Сената – избраха да върнат повече от 1 милион долара вноски, докато Белият дом отказа да каже дали президентът Джо Байдън ще върне близо 59 000 долара дарения от Банкман-Фрийд за кампанията му през 2020 г.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.