Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Денков: Държавата няма да затваря ТЕЦ-ове, подписахме споразумение с протестиращите

Държавата няма да затваря административно никакви въглищни централи. Те имат свободата да работят и пазарът ще реши кои ще останат. Това заяви премиерът Николай Денков след преговорите с миньори и енергетици, които продължиха над 7 часа.

Подписано е споразумение в седем точки, което предстои да бъде гласувано в Народното събрание.

„Наред с това ние имаме нужда от базови мощности, които трябва да са достатъчни, така че да няма проблеми с електричеството в България“, каза Денков.

Рестартирахме процеса, който прекъсна на 30 септември. Вчера бяха формулирани шест точки и днес имаме крайно споразумение, което беше подписано от основните участници в разговорите. Това е началото на много по-подробно обсъждане, което трябва да се случи, каза Денков.

„Подписите седят под седем точки. Утре те ще бъдат внесени в Народното събрание и ще бъдат гласувани, за да е ясно, че ангажиментът е и на партиите, които подкрепят правителството“, каза премиерът.

Според Денков част от участниците са декларирали, че спират протестите след днешното решение, но друга част са заявили, че ще изчакат то да бъде гласувано. Една организация е поискала да го обсъди с членовете си.

Протестите продължават вече пети ден заради несъгласие с териториалните планове за справедлив преход относно въглищните райони Стара Загора, Кюстендил и Перник. Правителството изпрати в Брюксел тези планове, от които стана ясно, че до 2030 г. ще бъдат затворени 80% от въглищните мощности на България.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.