Разследвания и новини без цензура

събота, 2 декември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Денков: Увеличаваме 4 пъти войниците на НАТО в България

Войниците на НАТО в България ще бъдат увеличени 4 пъти, заяви премиерът Николай Денков на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Според одобрените регионални планове на защита на Алианса от Русия батальонната бойна група на НАТО в България ще стане бригада, коментира Денков пред българските медии в в латвийската столица.

По стандартите на НАТО бойната група е 1 300 войници, а бригадата – 5 000 или 4 пъти повече. Денков изрично уточни, че ще има увеличение на войниците, включително и на българското участие.

Премиерът участва в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО. В състава на българската делегация са също министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев.

„Украйна има пълна подкрепа да бъде приета като член на НАТО в бъдеще. Трябва да бъдат изпълнени две неща. Условията, които тепърва ще се дефинират от страните членки и всички тези страни да дадат съгласието си. Перспективата е ясна, Украйна ще се присъедини към НАТО“, заяви премиерът.

„Става дума за пълномащабна война. Няма съмнение в това. Колкото до касетъчните бомби, ние не подкрепяме използването им и сме подписали споразумение. За съжаление Русия не само, че не е подписала това споразумение, тя използва системно такива бомби и в Сирия, и във войната с Украйна. Няма как да обвиняваме Украйна, че търси решение“, каза още Денков.

Той не спомена обаче, че САЩ и Украйна също не са страна по конвенцията, забраняваща такива оръжия. Разследване на британски журналисти от Declassified UK разкри, че 20 г. след бомбардировките на НАТО (ВВС на САЩ и Великобритания) в Косово все още има невзривени касетъчни боеприпаси, които спред Human Rights Watch до момента са отнели живота на стотици и продължават да представялват смъртен риск за местното население.

„Знаете, че в правилата на НАТО, за да бъде приет нов член не трябва да има териториални спорове и да се водят военни действия. Очевидно е, че няма как да стане днес, но всички държави казаха, че ще подкрепят Украйна да стане член на алианса, когато това е възможно“, заяви Денков по повод срещата във Вилнюс, на кяото трябваше да се реши въпроса за приемане на Украйна в алианса.

Още по темата: НАТО обсъжда да разшири военното си присъствие в България 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.