Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 29 февруари, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Депутат от ДБ се похвали с грамота от украинския батальон „Азов“, санкциониран от Конгреса на САЩ през 2018 г.

Депутатът от ДБ Ивайло Мирчев от 48-ото Народно събрание се похвали в социалната мрежа Туитър с грамота от украинския националистически батальон „Азов“.

Политикът от ДБ публикува снимка на грамота, на която е написано: „Благодарност на Ивайло Мирчев за съдействие в делото за защита на украинската държава и подкрепа на боеспособността на азовските части на отбранителните сили на Украйна“. Грамотата е подписана от Oлег Петренко, координатор на проекта „Подкрепете Азов“ (Support Azov).

Не е ясно какво е направил Ивайло Мирчев, за да получи тази грамота, но справка на сайта на Support Azov показва, че проектът събира пари за бойците от „Азов“. Oт грамотата не става ясно как точно политикът е „подкрепил“ националистическия батальон в Украйна.

Сайтът събира пари от цял свят в различни валути, като обяснението е, че са нужни за бронежилетки, генератори, дронове, ремонт на автомобили, моторни триони и брадви, които според обяснението са необходими за строежа на укрепления. На сайта също така е записано, че парите са нужни за освободените от плен бойци от Азов и семействата им.

На сайта е написано, че в Украйна е регистрирана благотворителната фондация със същото име и че тя събира пари само за бойците от „Азов“, т.е. българският депутат е помогнал на „Азов“.

През 2018 г. американският Конгрес забрани оръжия на САЩ да бъдат пращани на „Азов“ заради крайната им идеология. Редица западни медии публикуваха тогава разследвания кои са тези крайни националистически милиции в Украйна и каква е идеологията им. Въпреки това след началото на войната имиджът на „Азов“ бързо претърпя метаморфоза в същите тези медии, които ги бяха разследвали по-рано, а фактчекърите започнаха да маркират като „фалшива новина“ всяка информация, свързана с „Азов“, която не е благоприятна за Украйна.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. И това диво прасе ли е член ва Азов? Да не дойдат руснаците да го търсят тука?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.