Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Депутатът Манол Пейков зарежда колата си с разклонител през прозореца въпреки риска от опасен инцидент

Депутатът от ДБ Манол Пейков зарежда електрическата си кола с разклонител през прозореца на апартамента си. За „находчивото решение“ се похвали самият той във Фейсбук, като публикува дори снимки на разклонителя и стърчащия кабел от прозореца си, който се спуска по фасадата на блока до улицата и автомобила му.

След като снимките предизвикаха негативни коментари, че с действията си рискува да предизвика нещастен инцидент, депутатът, обявен наскоро за „Мъж на годината“, изтри поста си.

Депутатът Манол Пейков зарежда колата си с разклонител през прозореца въпреки риска от опасен инцидентСнимка: Фейсбук/Манол Пейков

Преди това в публикацията си в социалната мрежа народният представител се оплака, че зарядните станции за електрическите коли в центъра на София са малко и постоянно са заети. Tой обаче е намерил гениално решение, като пусне разклонител с кабел през прозореца, за да зарежда колата си на улицата.

На въпрос дали това зареждане е рисково Пейков отговори, че заплаха постоянно има, даже когато оставиш колата на зарядна станция.

Манол Пейков обясни, че зареждането на колата му отнема 24 часа. И се похвали, че това му струва само 9 лева, докато в зарядната станция цената е 30-40 лева.

Зареждането на електрическа кола с разклонител през прозореца крие огромни рискове. Първо, може да гръмне цялата мрежа на жилищния блок, тъй като от по-високото напрежение вътрешните кабели може да се подпалят.

Второ, може да гръмне и батерията на колата. Най-опасното обаче е, че при късо съединяване може да загине случаен минувач. В случай, че завали дъжд и намокри разклонителя, има опасност от трагичен инцидент.

От „Електрохолд“ обясниха пред “ 24 часа „, че зареждането на електрически автомобил от обикновен контакт не е целесъобразно, защото съществува риск от претоварване на инсталацията и изключване на предпазителя.

Продължителното потребление на контакта на оптималната мощ може да бъде рисково заради риска от загряване на контакта и на кабела, свързващ контакта с таблото.

Препоръчваме потреблението на зарядни станции, поради по-високата степен на сигурност и по-краткото време на зареждане. За да конфигурират зарядна станция в парцелите си, клиентите би трябвало да са осведомени за опциите на електрическата им мрежа.

При нужда, те би трябвало да подадат искане за изследване за присъединение към електроразпределителната мрежа в електроразпределителното сдружение, след което ще получат мнение за изискванията за присъединение и тогава могат да пристъпят към създаване на зарядната станция, се казва в изявление на компанията.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

1 COMMENT

  1. Толкова много рискове, и после ще обясняват, че електромобилите били решение. Те не са решение, а нов проблем

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.