Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Депутати предлагат да продадем реакторите на АЕЦ „Белене“ на Украйна

Министърът на енергетиката да проведе преговори за продажба на реакторите на АЕЦ „Белене“ на Украйна, предлагат депутати. Проектът за решение ще бъде внесен за гласуване в парламента от председателя на енергийната комисия от ГЕРБ Делян Добрев. Предложението е подписано от депутати от ГЕРБ, ДПС, ПП и ДБ.

Според проекта на решение цената е предмет на договаряне, но не може да бъде по-ниска от тази, която България плати за въпросното оборудване – почти 1.2 млрд. лева.

Добрев обосновава решението с това, че Украйна има почти напълно изградени два блока, на които им липсва само оборудването с дълъг цикъл на производство, което ние имаме.

След началото на войната в Украйна и санкциите срещу Русия проектът „Белене“ е окончателно обречен. В този смисъл Украйна е единственият купувач на света за нашето оборудване, а ние пък за тях сме единственият продавач, пише в предложението на депутатите.

Според Делян Добрев сделката е „win-win“ и за двете страни (печеливша и за България, и за Украйна – б.а).

Въпросът вече беше дискутиран през февруари в Стокхолм от служебния министър на енергетиката Росен Христов и украинския му колега Герман Галущенко. Те са обсъждали възможността България да предостави руското оборудване за АЕЦ „Белене“ на Украйна на двустранна среща по време на неформалното заседание на Съвета на ЕС по „Транспорт, телекомуникации и енергетика“.

От съобщението на енергийното министерство тогава стана ясно, че Христов и Галущенко са обсъдили „и възможността за сътрудничество в ядрената енергетика, включително използване на руското оборудване за АЕЦ „Белене“ в Украйна. Въпросът ще бъде детайлно проучен, като за целта украинската страна ще изпрати технически екип в България“, съобщиха тогава от министерството на енергетиката.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.