Разследвания и новини без цензура

вторник, 26 септември, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Документи разкриват тайна операция на оперативна група „Димящо оръжие“ на Пентагона в Европа

Нови изтекли документи разкриват за първи път секретно подразделение на командването за специални операции на САЩ, наречено Task Force Smoking Gun (оперативна група „Димящо оръжие“ – б.а.). Групата е базирана в Хърватия от 2017 г. и има за задача да пренасочва тонове оръжия и боеприпаси от Европа към Сирия.

Наскоро получих анонимно експлозивни документи за оръжейни сделки между правителството на САЩ и сръбския държавен производител на оръжие Крушик, включително договори, имейли, вътрешни бележки, снимки, графици за доставка и опаковъчни списъци на оръжия с партидни номера и техните купувачи. Сред изтеклите документи получих и сканирани паспорти на търговци на оръжие и държавни служители от САЩ. Те са посетили Крушик, за да закупят оръжия по програмата на Пентагона Train and Equip (Трениране и оборудване – б.а.) за военни групировки в Сирия.

Оперативна група „Димящо оръжие“

Пентагона е базирал оперативната група „Димящо оръжие“ (Task Force Smoking Gun) в Хърватия през 2017 г. в подкрепа на програмата за обучение и оборудване на командването на специалните операции на САЩ (USSOCOM) в Сирия. Според изтекли имейли Task Force Smoking Gun използва оръжеен склад в хърватския град Подхум близо до летище Риека, откъдето американски превозвачи (Atlas Air и Kalitta Air), наети от Пентагона, транспортират военния товар до американската въздушна база Ал Юдейд в Катар.

Оръжията са от Сърбия. Купувачите са четири американски компании, които са наети от американското правителство за доставка на нестандартни оръжия за САЩ (оръжия, които не се използват от армията на САЩ) – Sierra Four Industries, Orbital ATK, Global Ordnance и UDC.

Изтекли паспорти разкриват кои държавни служители и частни изпълнители на САЩ са поръчали, инспектирали и приели оръжията. Същите имена са изброени от Пентагона като получатели на награда на Централното командване на САЩ в знак на признание за тяхната подкрепа към сирийската програма за обучение и оборудване – програмата на САЩ за въоръжаване на екстремисти в Сирия (вижте библиотеките с документи по-долу).

Британският брокер

 „Получихме приложения списък с продукти за правителството на САЩ. Искането е за USG (US Government) Special Operations Command, краен потребител e Министерството на отбраната на Ирак (през Кувейт)“, пише британският търговец на оръжие Лин Тимкъл, директор на базираната в Обединеното кралство Imber Enterprises Limited в изтекъл имейл до сръбския производител на оръжие Крушик. Имейлът от 21 януари 2016 г. включва списъка с оръжия на правителството на САЩ, които трябва да бъдат закупени от оръжейни фабрики в Източна Европа.

Лин Тимкъл моли Крушик да направи предложение за възможносттите си да достави минометни снаряди възможно най-скоро. Крушик предлага 2,450 бр . мини 60 мм M73 HE, 23,000 бр . мини 82 мм M74 HE, и 27,000 бр. мини 120 мм M62P8 HE.

Imber Enterprises е създадена през март 2011 г. от Лин Тимке предимно за доставка на отбранителни продукти и предоставяне на услуги по поддръжка на правителства и министерства по целия свят, включително източноевропейски оръжия, според информацията, предоставена от ADS (британската организация за отбранителна индустрия, чийто член е Imber Enterprises).

Изтеклата кореспонденция между Крушик и британския брокер разкрива, че купувачът е американска компания Sierra Four Industries, но плащането за тези оръжия няма да бъде направено от американската компания, а от британска компания, която няма никакво участие в сделката – Charles Kendall & Partners Ltd., UK. Крушик обяснява, че ще е необходимо разрешение от сръбското финансово министерство. Освен това Крушик изразява загриженост относно друго правно задължение – в приложения Сертификат за краен потребител се посочва, че оръжията ще бъдат доставени на авиобаза „Михаил Когалничану“, Румъния, което изисква ясно да се посочи, че оръжията ще се използват и в Румъния, като и за какво точно ще се използват тези оръжия.

Въпреки това, нито едно от тези опасения не се взема предвид. Вместо това президентът на Sierra Four Industries Робърт Гримър изпраща имейл, потвърждаващ, че парите ще бъдат преведени на Крушик от неговия британски финансов партньор – Charles Kendall & Partners Ltd., Обединеното кралство, без допълнително обяснение защо купувачът е правителството на САЩ чрез своя изпълнител Sierra Four Industries, САЩ, но плащането идва от частна компания в Обединеното кралство.

Завишена цена

Друг интересен детайл в изтеклите документи е цената на сделката. Съгласно споразумението между Крушик и Sierra Four Industries, цената е $7,842,910 . Проверка във Федералния регистър на договорите на САЩ обаче показва, че цената по този договор е много по-висока – $12 417 458 (или $4,5 милиона по-висока от цената в договора с Крушик) , което задава въпроса за какво е използвана разликата от $4,5 милиона.

Според изтеклата кореспонденция оръжията са били изпратени с камиони от Сърбия до оръжейния склад на САЩ в Подхум, Хърватия, а не в Румъния или Кувейт, както първоначално заявява британският брокер. Адресът, посочен на етикетите на сандъците, е адресът на склада на хърватската държавна военна компания Agency Alan (Grobnik Processing Site) в Подхум, на около 30 км от летище Риека. Хърватската държавна компания също има договор за 17,6 милиона долара с Пентагона за доставка на нестандартни оръжия, които не са американски (2017-2018).

Захария Франклин, чието име и служебен имейл адрес като представтел на USSOCOM (Американското командване за специални операции – б.а.) са посочени на етикетите на сандъците с мини от Крушик до Хърватия, работи за 1-во командване на специалните сили на армията на Съединените щати. Според акаунта му в Linkedin  през 2017 и 2018 г. (когато е осъществен износа за Хърватия) той е служил като офицер по логистика на боеприпаси в 528-ма бригада за поддръжка. Тя подпомага силите за специални операции на армията на САЩ по целия свят. Въпреки това той не е посочил командироването си в Хърватия като офицер от USSOCOM Task Force Smoking Gun, което означава, че информацията за работата му за Task Force Smoking Gun е класифицирана.

Две американски авиокомпании – Atlas Air и Kalitta Air, са наети от Пентагона да транспортират оръжия от летище Риека до авиобаза Ал Юдейд в Катар. Полетните дневници на седем полета през 2018 г., изпълнени от Atlas Air и Kalitta Air от летище Риека до авиобаза Ал Юдейд, показват, че всички тези полети са получили позивна Camber (военна позивна, използвана за полети на транспортното командване на САЩ). Предишните полети до Риека са с гражданска позивна, което означава, че самолетите са натоварени с военни товари в Риека, тъй като следващият полет от Риека до военната авиобаза Ал Юдейд е с позивна Camber.

Някои от полетите имат един и същ номер (CMB514 или CMB515), въпреки че се изпълняват от различни самолети и в различни месеци. Проследяването на тези полети чрез уебсайтове за проследяване на самолети е практически невъзможно, тъй като резултатите от търсенето показват само последния полет с номер CMB514 или CMB515 и няма история на останалите полети, които са със същия номер.

Дипломатически полети с оръжие и наркотици

Atlas Air и Kalitta Air са основни изпълнители на федерални поръчки на Пентагона, според информация от регистъра на обществените поръчки на САЩ. Atlas Air е спечелила поръчка по договор HTC71118DC005 (2018-2023) с потенциална стойност от $227,9 милиона за транспортиране на опасни, чувствителни товари (включително наркотици), хладилни/студени (нетрайни), живот и смърт, извънгабаритни, генерални товари или необичайни пратки.

Kalitta Air е спечелила поръчка по договор HTC71115DR047 (2015-2018) с потенциална стойност  266 милиона долара за транспортиране на товари на Департамента по отбрана на САЩ и други товари на правителството на САЩ с дипломатическо разрешение.

 1 милион долара на полет от парите на американските данъкоплатци

Съдебните документи разкриват, че една от авиокомпаниите с полети до авиобаза Ал Юдейд – Kalitta Air, е получила 1 милион долара на полет по договори с правителството на САЩ. През ноември 2016 г. бивш служител на Kalitta Air подава жалба срещу компанията с мотива, че служителите не са получили обезщетението (т.нар. заплащане при риск), което Пентагона е платил на Kalitta за операции във военни зони. Според съдебните документи „Kalitta сключва договор с Транспортното командване на САЩ да достави товари на въоръжените сили на САЩ на различни места, включително зони, определени за „бойни зони“ от президента на Съединените щати. В допълнение към заплащането по договора, Kalitta получава приблизително $1 000 000 на полет плюс разходите за гориво, Kalitta също получава $27 000 на полет за „заплащане при риск“, което авиокомпанията трябва да плати на служителите си при полети в опасни военни зони. Kalitta не плаща тези 27 000 долара на своите служители, според съдебните документи.

Паспорти на държавни служители на САЩ сред изтеклите документи от военния завод Крушик

Един американски гражданин е чест посетител на сръбския оръжеен завод Крушик от 2017 г. Името и паспортът му се появяват често в изтеклите имейли – Роналд Уилър. Той е инспектор на DCMA (Агенция за управление на договорите за отбрана) и неговата работа е да одобрява и приема оръжията, закупени от частните американски изпълнители по договори с на правителството на САЩ.

Други двама американски граждани също са посещавали Крусик няколко пъти – Джеймс Хамфелд и Кристофър Ратлиф. Ратлиф е пътувал с официален паспорт според изтеклите имейли (паспорти, използвани от служители на правителството на САЩ при правителствени мисии в чужбина). Джеймс Хамфелд е представител на изпълнителя на Пентагона Alliant Techsystems Operations LLC (дъщерно дружество, изцяло притежавано от Orbital ATK, САЩ). Alliant Techsystems Operations LLC е получила договор на стойност 262,6 милиона долара (2016-2021) W52P1J16D0058 за доставка на нестандартни оръжия за САЩ на Пентагона.

През 2017 г. Джеймс Хамфелд и Кристофър Ратлиф получават награда от Централното командване на САЩ за участието си в програмата за въоръжение на военни групировки в Сирия и Ирак с нестандартни оръжия (оръжия, несъвместими със стандартите на САЩ – б.а.).

 

 

 

Източник wwwpicaarmymil 9 юни 2017 г

Сръбски мини, произведени от Крушик, се появяват често в ръцете на екстремисти в Сирия, включително в пропагандни видеоклипове, публикувани от Al Nusra Front (Ал Кайда в Сирия, преименувана на Fath Al Sham). На 3 март 2019 г. сръбски мини от Крушик са открити в Ал Хула, Сирия, скрити в подземен склад, използван от въоръжени групи в района.

Хърватия – оръжейният център на Пентагона

98 160 бр. мини от Крушик, закупени от контрагенти на Пентагона, са изнесени за Хърватия и съхранявани в оръжейния склад на USSOCOM в Гробник през ноември 2017 г. и януари 2018 г.

67 960 бр. от 82 мм мини са изнесени на камиони от Сърбия за Гробник, Хърватия по договори с американските компании Global Ordnance и Sierra Four Industries през ноември 2017 г. Част от оръжията са опаковани в палети за самолети, което означава, че крайната им дестинация не е Хърватия. Посоченият краен потребител е командването на специалните операции на САЩ (USSOCOM). Въпреки това нито едно от командванията на американската армия не използва нестандартни за САЩ оръжия, което означава, че оръжията са предназначени за трета страна.

Global Ordnance изпраща на Крушик редактиран план за доставка на оръжия за USSOCOM до склада в Grobnik Подхум Хърватия
Общо 67 960 бр 82 мм мини са внесени в Хърватия от Global Ordnance и Sierra Four Industries през ноември 2017 г

Alliant Techsystems Operations (ATK) заедно с двама други изпълнители на обществени поръчки на Пентагона – UDC (САЩ) и Global Ordnance (САЩ), доставят още 30 200 бр. сръбски мини в оръжейното депо на USSOCOM Task Force Smoking Gun в Хърватия през януари 2018 г. Износител е сръбската държавна компания Jugoimport SDPR, а производителът – Крушик. Изтекла вътрешна кореспонденция между Jugoimport и Крушик разкрива интензивни доставки през 2018 г. Американските изпълнители обясняват, че хърватското депо е препълнено.

По-долу е преводът на английски език на имейл от 21 декември 2017 г., който Jugoimport-SDPR изпраща на Крушик:

ATK  – планирана за декември доставка на мини 82mm Ill (6,000 броя), 120mm Ill (2,000 броя) и 60mm HE (3,000 броя) се отлага за началото на 2018 г. Забавянето на доставката е причинено от ограничен капацитет за съхранение в Хърватия.

UDC  – Доставката на 60 мм HE (10,000 броя) по график на чуждестранния ни партньор е планирана за края на януари 2018 г. Доставката на стоки ще зависи от капацитета за съхранение в Хърватия, на който чуждестранният ни партньор не може да повлияе.

Global Ordnance  – Първата доставка на мини 120 мм HE (първата партида от 7,500 броя) е планирана за 15 януари 2018 г., също поради изчерпаните складови мощности в Хърватия, причинени от лошите метеорологични условия за изпращане на стоките до крайната дестинация.

Чуждестранният партньор работи интензивно по доставката на мини 82 мм (1,700 броя), където се очакват транзитни лицензи за крайната дестинация в Германия. Въпреки това се очаква тази доставка да бъде завършена през януари 2018 г.

Също така, моля, информирайте ни кога втората партида от 7,500 броя мини 120 мм HE за Global Ordnance ще бъде готова за тестване и приемане.

Краен потребител – неизвестен

Alliant Techsystems Operations (ATK) закупува 198,906 бр . мини от Крусик и 11 880 000 бр. 7,62×54 mm патрони от друг сръбски производител на оръжие Prvi Partizan по договори със сръбската държавна компания Jugoimport SDPR. Поръчките за доставка са финансирани от Департамента по отбрана на САЩ по федералния договор W52P1J-16-D-0058.

20,000 бр. мини, закупени от Alliant Techsystems (ATK), са изнесени, без да е посочен краен потребител. В договора е написано само: „за целите на правителството на САЩ“. Освен това американската армия не е краен потребител, тъй като не използва нестандартни оръжия, които не са американски. Съгласно договора с Jugoimport SDPR: 3,000 бр. 60mm M73 HE, 5,000 бр. 60mm M67 ILL, 5,000 бр. 82mm M67 ILL, 7,000 бр. 120mm M87P1 ILL мини са изнесени без действителния краен потребител да е посочен в документите.

960 бр. мини 82 мм M67, ILL са доставени от Alliant Techsystems (ATK) през януари 2019 г. до Американския център за дипломатическа подкрепа в Багдад, Ирак. Според имейли и снимки на сандъците с оръжие, единствената предоставена информация е: клиент – Република Ирак. Няма обаче информация кой точно е крайният потребител на мините.

Сандъците с мини подготвени за износ за Центъра за дипломатическа подкрепа на САЩ в Багдад

Американската компания UDC доставя 10,000 бр. мини 60 mm M73 HE по федерален договор на САЩ на стойност 39 милиона долара H9222216G0009-0006 през 2018 г. за оръжейното депо на USSOCOM Task Force Smoking Gun в Хърватия . Крайният потребител на оръжията не е посочен.

Купувач на оръжия за правителството на САЩ: „Премахнете името ни от етикетите“

Изтекли имейли между Jugoimport и Крушик разкриват много специален клиент от САЩ, изпълняващ работа за правителството на САЩ – Mil Spec Industries. Американският изпълнител произвежда специални химикали и снабдява американската армия, според уебсайта на компанията. През 2017 г. Mil Spec Industries сключва договор с Jugoimport SDPR за закупуване на 100 бр. инертни минои 60 мм от сръбския военен завод Крушик на цена от $8,450. Съгласно договора с Крушик, краен потребител е правителството на САЩ (Vlada SAD на сръбски в оригиналния документ). Защо правителството на САЩ ще има нужда от 100 бр. на сръбски инертни мини, които не са по стандарите на САЩ и следователно не могат да бъдат използвани за обучение от армията на САЩ?

Краен потребител е правителството на САЩ Vlada SAD на сръбски език

Последвалата кореспонденция между Jugoimport SDPR и Крушик повдига още повече въпроси – американският клиент не желае името му да бъде изписано никъде.

В имейл от 22 януари 2018 г. Jugoimport инструктира Крушик да изтрие името на своя клиент Mil Spec Industries от етикетите.

Името Mil Spec Industries трябва да бъде премахнато от етикетите на сандъците с оръжие разкрива кореспонденция между Jugoimport SDPR и Крушик

Крушик изпълнява инструкциите и името на американския клиент е изтрито.

Още изтекли документи можете да прочетете тук:

Как проследих оръжия на ИДИЛ в Йемен обратно до правителството на САЩ: сръбски документи (част 1)

Аз съм независим журналист и не работя за правителства или корпорации. Ако искате да подкрепите работата ми, можете да го направите на страницата за Дарения. Благодаря Ви! Ако искате да ме последвате в Telegram, можете да се абонирате се за канала ми, като използвате линка: https://t.me/ObektivnoBg

Източник:Arms Watch
Диляна Гайтанджиева
Диляна Гайтанджиеваhttps://obektivno.bg
Диляна Гайтанджиева е разследващ журналист и създател на Обективно.БГ. Работила е като военен кореспондент в Сирия, Либия и Газа. Докато отразява войната в Сирия, документира военни престъпления и публикува документи за 350 дипломатически полети с оръжие, което достига до терористични организации в Сирия и Йемен.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.