Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 20 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Дипломатическа грама до Белия дом: Губим арабския свят за поколение напред

Администрацията на Байдън e получила остри предупреждения от американски дипломати в арабския свят, че заради силната й подкрепа за разрушителната и смъртоносна военна кампания на Израел в Газа САЩ „губят арабската общественост за поколение напред“, според дипломатическа грама, цитирана от CNN.

Грамата подчертава дълбоката загриженост сред американските служители относно нарастващия гняв срещу Съединените щати, който избухна скоро след като Израел започна бомбардировките на Газа, убивайки над 10 000 палестинци, от които над 4 000 деца.

„Губим зле на бойното поле на послания“, гласи грама от американското посолство в Оман, позовавайки се на разговори с „широк спектър от доверени и трезвомислещи контакти“.

Силната подкрепа на САЩ за действията на Израел се разглежда „като материална и морална вина в това, което те смятат за възможни военни престъпления“, предупреждава грамата.

Съобщението от посолството е написано от втория най-висш американски служител в Маскат и изпратено до Съвета за национална сигурност на Белия дом, ЦРУ и ФБР. Макар да е само един документ от регионално посолство, той показва тревогата за нарастващата антиамериканска вълна, обхванала Близкия Изток, коментира американската телевизия.

Другa грама от американското посолство в Кайро информира за настроенията в Египет, като цитира коментар в държавен египетски вестник: „Жестокостта и пренебрежението на президента Байдън към палестинците надхвърлиха всички предишни президенти на САЩ“.

Информацията на CNN се потвърждава от други подобни публикации на западни медии. Преди дни POLITICO съобщи, че служители на Държавния департамент са отправили бурна критика на начина, по който администрацията на Байдън се отнася към войната на Израел в Газа.  В меморандум на несъгласие, получен от POLITICO, американските дипломати заявяват, че САЩ трябва да са готови публично да критикуват израелците.

Вътрешният документ предполага нарастваща загуба на доверие сред американските дипломати в подхода на президента Джо Байдън към кризата в Близкия Изток. Той отразява настроенията на американските дипломати, особено на средно и по-ниско ниво.

Меморандумът съдържа две ключови искания: САЩ да подкрепят прекратяване на огъня и да балансират своите лични и публични послания към Израел, включително критики към израелската военна тактика и отношението към палестинците.

„Трябва публично да критикуваме нарушенията на Израел на международните норми като неуспеха да се ограничат офанзивните операции до законни военни цели“, се казва в писмото на дипломатите. „Когато Израел подкрепя насилието на заселниците и незаконното изземване на земя или използва прекомерна употреба на сила срещу палестинци, трябва да съобщим публично, че това противоречи на нашите американски ценности, така че Израел да не действа безнаказано“, пишат американските дипломати.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.