Разследвания и новини без цензура

петък, 24 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Дипломатическа грама: САЩ са поискали свалянето на Имран Хан заради „агресивно неутралната му позиция“ за Украйна

Преди повече от година Имран Хан представи документ на публичен митинг и го описа като дипломатическа грама, която доказва, че САЩ водят тайна кампания за отстраняването му от премиерския пост. Неговите опоненти и международната общност отхвърлиха обвиненията. Той беше първият премиер на Пакистан, който беше принуден да напусне поста си чрез вот на недоверие през април 2022 г. от Националното събрание въпреки многохилядните митинги в негова подкрепа. По-късно беше и арестуван.

Тази седмица американската медия The Intercept публикува разследване, базирано на дипломатически документ – тайна грама – която потвърждава предишните твърдения на Хан за конспирация срещу него от страна на Вашингтон. Позицията на Хан по отношение на войната в Украйна се посочва като основен мотивиращ фактор в стремежа на САЩ да го отстранят.

„Държавният департамент на САЩ насърчи пакистанското правителство на среща на 7 март 2022 г. да отстрани Имран Хан като премиер заради неутралитета му по отношение на руската инвазия в Украйна, според класифициран пакистански правителствен документ, получен от The Intercept“.

Месец по-късно Хан беше свален от поста министър-председател чрез на безпрецедентния вот на недоверие в парламента.

Новоразкритата дипломатическа грама хвърля светлина върху решаващата среща с американската делегация, която се e състояла в навечерието на свалянето на Хан.

The Intercept пише: Срещата между пакистанския посланик в САЩ и двама служители на Държавния департамент беше обект на интензивен контрол, противоречия и спекулации в Пакистан през последната година и половина, тъй като поддръжниците на Хан и неговите военни и цивилни опоненти се бореха за власт. Политическата борба ескалира на 5 август, когато Хан беше осъден на три години затвор по обвинения в корупция и отведен в ареста за втори път след свалянето му от власт. Защитниците на Хан отхвърлят обвиненията като безпочвени. Присъдата също така блокира Хан, най-популярния политик в Пакистан, да участва в изборите, които се очакват в Пакистан по-късно тази година.

Един месец след срещата с американски служители, документирана в изтеклия пакистански правителствен документ, в парламента се проведе вот на недоверие, което доведе до отстраняването на Хан от власт. Смята се, че вотът е организиран с подкрепата на мощната пакистанска армия. Оттогава Хан и неговите поддръжници са ангажирани в борба с военните и техните цивилни съюзници, за които Хан твърди, че са организирали отстраняването му от власт по искане на САЩ.

Точният момент на срещата на високо равнище също е много важен, тъй като се е състояла по-малко от две седмици, след като тогавашният премиер Хан посети Москва на 24 февруари 2022 г., точно в деня на началото на войната в Украйна.

На срещата на 7 март участват тогавашният посланик на Пакистан в САЩ Асад Маджид и Доналд Лу, помощник държавен секретар на Бюрото по въпросите на Южна и Централна Азия. Дипломатическата грама разкрива, че по време на разговора Лу е заявил, че САЩ и европейските съюзници са „доста загрижени“ от пътуването на Хан до Москва, и от тоа, че той е заел „агресивно неутрална позиция“ по отношение на войната в Украйна.

„Хората тук и в Европа са доста загрижени защо Пакистан заема толкова агресивно неутрална позиция (по отношение на Украйна), ако такава позиция изобщо е възможна. Това не ни изглежда толкова неутрална позиция“, казва Лу по време на срещата. Той добавя: „Изглежда съвсем ясно, че това е политиката на министър-председателя“, според грамата, цитирана от The Intercept.

„Мисля, че ако вотът на недоверие срещу премиера успее, всичко ще бъде простено във Вашингтон, защото посещението в Русия се разглежда като решение на премиера. В противен случай мисля, че ще бъде трудно да продължим“, казва Лу на пакистанския посланик в САЩ Маджид, който изпраща подробностите от разговора в грамата до Исламабад.

Междувременно Белият дом нарече ареста на Имран Хан „вътрешен въпрос“ и заклейми като „неверни“ твърденията, че САЩ са организирали свалянето му от власт заради позицията му за Украйна. На въпрос как ще коментира съдържанието на грамата, Държавният департамент обяви на брифинг, че САЩ не са замесени в никаква конспирация.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.