Разследвания и новини без цензура

неделя, 19 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Директорът на ЦРУ: Доминиращата глобална роля на САЩ вече не е гарантирана

Доминиращата глобална роля на САЩ вече не може да бъде гарантирана, тъй като страната е свидетел на време на промяна, „което идва няколко пъти на век“, заяви директорът на ЦРУ Уилям Бърнс.

В реч пред института „Бейкър“ Бърнс заяви, че въпреки че Вашингтон „все още има по-добрата ръка за игра от всеки от нашите съперници“, той „вече не е единственото голямо дете в геополитическия блок и нашата позиция начело на масата не е гарантирана“.

Шефът на ЦРУ посочи нарастващите връзки между Китай и Русия, които според него ще представляват „огромно предизвикателство“ за неговата агенция за години напред. Според Бърнс Пекин „не се задоволява само да има място на масата; тя иска да управлява масата“, докато Русия се стреми да „преобърне масата напълно“.

Бърнс, който беше посланик на САЩ в Москва при Джордж У. Буш, осъдъ войната на Русия в Украйна, наричайки я акт на „брутална агресия“.

Той твърди, че ЦРУ е предоставило „добра разузнавателна информация“, която е „помогнала на украинците да се защитят“ и е циментирало „силна коалиция в подкрепа на Украйна“.

Бърнс добави, че дългоочакваната пролетна офанзива на Киев ще включва „силна материална и разузнавателна подкрепа от САЩ и нашите съюзници“.

Шефът на разузнаването заяви, че руският президент Владимир Путин „не се отнася сериозно към преговорите“ за мирно разрешаване на конфликта и предположи, че само украинският напредък на бойното поле „вероятно ще оформи перспективите за дипломация“.

Относно Китай Бърнс настоя, че Пекин остава „най-големият дългосрочен приоритет“ на ЦРУ. Той отбеляза, че през последните няколко години разузнавателната агенция е удвоила ресурсите, върху които се фокусира върху Китай, включително наемане и обучение на говорещи мандарин и засилване на усилията за конкуриране с Пекин на световната сцена.

„Управлението на решаващи и все по-враждебни отношения с Китай ще бъде най-значимото изпитание за американските политици за десетилетия напред“, заяви американският разузнавач, твърдейки, че рискът от конфликт за Тайван ще продължи да нараства.

Още по темата: Как ЦРУ участва във войната в Украйна разкри директорът на американското разузнаване 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.