Разследвания и новини без цензура

вторник, 30 май, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Директорът на ЦРУ: Доминиращата глобална роля на САЩ вече не е гарантирана

Доминиращата глобална роля на САЩ вече не може да бъде гарантирана, тъй като страната е свидетел на време на промяна, „което идва няколко пъти на век“, заяви директорът на ЦРУ Уилям Бърнс.

В реч пред института „Бейкър“ Бърнс заяви, че въпреки че Вашингтон „все още има по-добрата ръка за игра от всеки от нашите съперници“, той „вече не е единственото голямо дете в геополитическия блок и нашата позиция начело на масата не е гарантирана“.

Шефът на ЦРУ посочи нарастващите връзки между Китай и Русия, които според него ще представляват „огромно предизвикателство“ за неговата агенция за години напред. Според Бърнс Пекин „не се задоволява само да има място на масата; тя иска да управлява масата“, докато Русия се стреми да „преобърне масата напълно“.

Бърнс, който беше посланик на САЩ в Москва при Джордж У. Буш, осъдъ войната на Русия в Украйна, наричайки я акт на „брутална агресия“.

Той твърди, че ЦРУ е предоставило „добра разузнавателна информация“, която е „помогнала на украинците да се защитят“ и е циментирало „силна коалиция в подкрепа на Украйна“.

Бърнс добави, че дългоочакваната пролетна офанзива на Киев ще включва „силна материална и разузнавателна подкрепа от САЩ и нашите съюзници“.

Шефът на разузнаването заяви, че руският президент Владимир Путин „не се отнася сериозно към преговорите“ за мирно разрешаване на конфликта и предположи, че само украинският напредък на бойното поле „вероятно ще оформи перспективите за дипломация“.

Относно Китай Бърнс настоя, че Пекин остава „най-големият дългосрочен приоритет“ на ЦРУ. Той отбеляза, че през последните няколко години разузнавателната агенция е удвоила ресурсите, върху които се фокусира върху Китай, включително наемане и обучение на говорещи мандарин и засилване на усилията за конкуриране с Пекин на световната сцена.

„Управлението на решаващи и все по-враждебни отношения с Китай ще бъде най-значимото изпитание за американските политици за десетилетия напред“, заяви американският разузнавач, твърдейки, че рискът от конфликт за Тайван ще продължи да нараства.

Още по темата: Как ЦРУ участва във войната в Украйна разкри директорът на американското разузнаване 

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.