Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Директорът на ЦРУ е казал на Зеленски, че оказването на помощ в бъдеще ще е трудно: „Вашингтон Пост“

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е провел тайна среща с украинския президент Володимир Зеленски в Киев миналата седмица. Според „Вашингтон Пост“ Бърнс е предал информация от американското разузнаване за следващите планове на Русия. Това е втората тайна среща на двамата в Киев, за която съобщават американските медии.

Директорът на ЦРУ е посетил тайно Украйна и през януари 2022 г., месец преди началото на руската офанзива срещу Киев, и е казал на президента Владимир Зеленски, че Москва планира да го убие,  съобщи Business Insider. Пътуването е осъществено в момент, когато украинският президент публично отхвърляше твърденията на САЩ, че Русия е готова да атакува Киев и твърдеше, че предупрежденията създават „паника“.

Позовавайки се на американски служители и други източници, запознати с последното посещение на Бърнс в Киев, „Вашингтон пост“ съобщи, че той е информирал Зеленски за предполагаемите военни ходове на Русия в Украйна през следващите седмици и месеци.

Съобщава се, че Зеленски е бил загрижен преди всичко за това колко дълго се очаква САЩ да предоставят военна помощ на Украйна, след като републиканците, които бяха критични към продължаването на предоставянето на такава помощ, спечелиха мнозинство в Камарата на представителите след междинните избори през ноември.

Бърнс е предупредил Зеленски, че е възможно изпращането на американската военна помощ да стане все по-трудно в някакъв момент в бъдеще, подчертавайки, че следващите няколко седмици и месеци на бойното поле ще бъдат критични, твърди „Вашингтон Пост“.

Източници, запознати със срещата, коментират, че Зеленски и неговите помощници се чувстват така, сякаш подкрепата на администрацията на Байдън остава непокътната и че вече одобрената военна помощ ще продължи най-късно до август.

Твърди се, че ЦРУ е отказало да разкрие подробности за срещата на Бърнс със Зеленски миналата седмица.

По-рано в четвъртък САЩ обяви нов пакет от военна помощ за Украйна от оръжия и боеприпаси на стойност 2,5 милиарда долара. Пакетът включва боеприпаси за системите за противовъздушна отбрана NASAMS и артилерийски ракетни системи с висока мобилност HIMARS. Пакетът включва и десетки бронирани бойни машини „Брадли“ и „Страйкър“ и осем системи за противовъздушна отбрана „Авенджърс“.

В сряда полският президент Анджей Дуда заяви по време на изказване на Световния икономически форум в Давос, че Русия може да започне нова офанзива през следващите седмици или месеци, подчертавайки, че този период ще бъде от решаващо значение за определяне дали Украйна ще оцелее в конфликта. Дуда заяви, че настоящата военна помощ, изпратена в Украйна, не е достатъчна, добавяйки, че трябва да бъдат осигурени и по-модерни танкове и ракети.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.