Разследвания и новини без цензура

петък, 14 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Директорът на ЦРУ: САЩ вече не се радват на безспорно превъзходство

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс призна, че САЩ вече не се радват на безспорно превъзходство в глобалната политика.

В статия, публикувана от Foreign Affairs, Уилям Бърнс пише, че нарастващата военна и икономическа сила на Китай, готовността на Русия да използва военна сила в Украйна и нарастващият брой регионални сили, провеждащи независима външна политика, са довели до „свят на интензивна стратегическа конкуренция, в която Съединените щати вече не се радват на безспорно превъзходство“.

Тъй като американската мощ е изправена пред повече предизвикателства, отколкото след края на Студената война, ЦРУ е увеличило усилията си за набиране на персонал в Русия и е открило нов „център за мисии“, фокусиран изключително върху Китай, разкрива Бърнс.

Той пише, че отрязването на Киев от западните оръжия ще изпрати послание за „американско безразсъдство“ към Китай, като по този начин насърчи президента Си Дзинпин да атакува Тайван.

Бърнс също така твърди, че недоволството в Русия е създало „възможност за вербовки от ЦРУ, което се случва веднъж на поколение“.

„Докато Русия може да представлява най-непосредственото предизвикателство, Китай е по-голямата дългосрочна заплаха“, подчертва Бърнс и добавя, че ЦРУ е прекарало последните две години „реорганизирайки се, за да отрази този приоритет“.

Агенцията е удвоила бюджета си, изразходван за Китай, наела е повече говорещи мандарин и се конкурира за влияние с Пекин в Латинска Америка, Африка и Индо-Тихоокеанския регион, според Бърнс. През 2021 г. агенцията е открила „нов център за мисии, фокусиран изключително върху Китай“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.