Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Директорът на ЦРУ се е срещнал тайно със Зеленски в Киев преди началото на войната

Директорът на ЦРУ Бил Бърнс е посетил тайно Украйна през януари 2022 г., месец преди началото на руската офанзива срещу Киев, и е казал на президента Владимир Зеленски, че Москва планира да го убие.

Тайната среща между Бърнс и Зеленски излезе наяве в книга, която предстои да бъде бъде издадена от Крис Уипъл за президентството на Джо Байдън, съобщи Business Insider. Пътуването е осъществено в момент, когато украинският президент публично отхвърляше твърденията на САЩ, че Русия е готова да атакува Киев и твърдеше, че предупрежденията създават „паника“.

„Бърнс беше дошъл да го върне към реалността,“ пише Уипъл пише в книгата си „Борбата на живота му: Вътре в Белия дом на Джо Байдън“. Байдън беше инструктирал шефа на американското разузнаване да „сподели точни подробности за руските заговори“.

Докато Зеленски не е бил склонен да вярва на оценките на американското разузнаване за вероятна руска офанзива, той веднага е бил „отрезвен“ и „изненадан“.

Уипъл твърди, че американското разузнаване е дало толкова подробна информация, че е помогнало на украинските сили за сигурност да осуетят два руски опита за убийство на Зеленски. По-рано прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков отрече съобщенията в медиите, че Москва е планирала покушение срещу украинския президент.

Бърнс, който беше посланик на САЩ в Русия от 2005 до 2008 г., също е предоставил на Зеленски подробности за плановете за военна офанзива на Русия, според книгата на Уипъл. Авторът не посочва източниците си, заявявайки, че интервютата му са направени при условие за анонимност.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.