Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

ДКК: Изчезнали са оригинални документи по търговски спор за 75 млн. лв.

Ръководството на Държавната консолидационна компания (ДКК) съобщи, че са изчезнали оригиналниите документи по търговски спор, което може да ощети държавата със 50 милиона лева. ДАНС са уведомени за липсата на документите, съобщи новият директор на ДКК Венцислав Димитров. Новото ръководство на държавното дружество представи резултатите от проверката за актуалното му състояние.

ДКК претендира за заплащане в размер на 75 милиона лева като страна в търговски спор. Затова дружеството е платило приблизително 25 милиона, за да се води кредитор по съществуващия търговски спор, обясни той. „Купено е нещо през 2018 г. за 25 милиона с идеята, че при доброволно изпълнение на това задължение, ще получим 75 млн., което в случая е прекрасен бизнес план с 200% печалба“, продължи юристът. Впоследствие се завежда осъдителен иск срещу длъжника през миналата година, за да се защити интересът на дружеството по най-адекватния начин.

При размяната на съдебните книжа длъжникът прави възражение за неналичието на тези договори и  оспорва автентичността на документите. Така на 28 март съдът иска от ДКК да представи в оригинал документите си, което е нормална практика, и започват проблемите.

„А проблемите са, че от обема документи, липсват най-важните – това са анексите, на база на които дружеството може да претендира по безспорен начин сумата пред съда“, обобщи юристът.

На тези факти новото ръководство се е натъкнало след направения анализ на търговските спорове на ДКК, уточни Венцислав Димитров. По думите му предишната директорка, назначена по времето на Корнелия Нинова – Смиляна Нитова, не е уведомила нито разследващите, нито принципала за проблема с документите в продължение на десет дни.

„Липсата на документи обрича изхода на търговския спор. Единственото решение е да бъдат намерени анексите“, добави юристът начело на компанията. „Налагат се действия за максимално бързо оздравяване на компанията“, обобщи още изпълнителният й директор.

Предишният директор на ДКК Смиляна Нитова бе освободена заедно с другите членове на директорския борд през август от принципала – Министерство на икономиката и индустрията, „поради пълното саботиране на процесите и установените пропуски в работата до този момент“.

Източник:dir.bg
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации
- Реклама -

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.