Free Porn

Разследвания и новини без цензура

понеделник, 27 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Добив на 13 млрд. куб. метра природен газ годишно в Черно море прогнозират OMV и TOTAL

13 милиарда кубически метра природен газ на годишно очакват да добиват компаните OMV и TOTAL, които проучват блока „Хан Аспарух“ в българската акватория на Черно море. Това са съобщили представителите на двете компании по време на изслушване в парламентарната комисия по енергетика тази седмица.

Прогнозата е находището да бъде в източния край на блока, който се намира в близост до Варна, съобщи депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който е член на енергийната комисия в НС. Според депутата заради посещението на Зеленски най-важната новина за България е минала незабелязано. Като министър на енергетиката в първото правителство на ГЕРБ той подписа договорите за проучване на „Хан Аспарух“.

Ето какво написа Делян Добрев във Фейсбук:

На енергийна комисия, TOTAL и OMV разкриха изключително интересна и касаеща България информация, отностно техния проект за търсене на нефт и газ в „Блок 1-21 Хан Аспарух“ в Черно море. Очакват да намерят газ в източния край на блока, който ще позволи добив на 13 милиарда кубика газ на година. Това е официална информация от тяхната прецентация – вижте приложения слайд.

Консумацията на България в момента е около 2,5 милиарда кубика. Тоест добивът на български газ от българското Черно море ще е 5 пъти по-голям от цялата консумация на страната. Или с други думи, ние ще станем износител на газ за Европа (по-голям от Азербайджан, например).

Какво означава това за България във финансово изражение? Ще печелим ли нещо?

13 000 000 000 газ се равнява на 137 150 000 Мвч газ. Цената на борсата днес е 33,05 евро на Мвч (най-ниската за последната 1 година).

137 150 000 х 33,05 = 4 532 807 500 евро (близо 9 милиарда лева)

Тоест БВП на страната ще скочи с 5% (това е най-големият ръст на БВП за последните 15 години).

Какво ще спечели бюджетът и хората?

Съгласно Закона за подземните богатства, TOTAL и OMV ще трябва да платят 30% концесионно възнаграждение на държавата.

9 000 000 000 х 30% = 2 700 000 000 лева

2,7 милиарда лева на година ще влязат в бюджета и то при тази ниска цена на газа. Ако цената е двойна и тези приходи ще са двойни.

Много искам да се размечтая какво може да построи България с тези пари всяка година, но ще спра до тук, за да не ни е уроки!

България има уникален шанс да удвои тази печалба, ако се включи като акционер в консорциума с до 35% дял. През следващата седмица ще убеждавам колегите от останалите парламентарни групи да приемем Решение на НС, с което да възложим на кабинета да договори участието на България като акционер в този проект. Така от една страна ще печелим от концесионните възнаграждения, а от друга ще делим и печалбата с TOTAL и OMV.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.