Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Договорът с „Уестингхаус“ сключен след ултимативна нота от американското посолство

Че служебното правителство няма експертиза в областта на енергетиката е ясно, а санкцията да сключи 10 годишен договор с „Уестингхаус“ за доставка на ядрено гориво за 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“ идва с нота от американското посолство за министър-председателя от 10 ноември, която е съгласувана с още едно посолство и едно консулство. Нотата иска с абсолютно ултимативен тон сключване на договора с Уестингхаус. Това каза Румен Овчаров – бивш министър на енергетиката и член на НС на БСП в интервю за журналиста Валентин Кардамски.

„Толкова ултимативна нота от американското посолство досега не е имало. Защо са опасни договорите за доставка на ядрено гориво от Уестингхаус? Срокът на експлоатация на 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй изтича в края на 2027 година, а на 6-и – през 2029 г., а ние сме сключили договор за доставка на старото руско гориво от Уестингхаус за 10 години оттук насетне за 5-и блок. Старото руско гориво, което Русия вече не използва, но ще ни достави по договор американската фирма, при презареждане на енергоблока трябва да е с 6 касети в повече, т.е. вместо 42 са нужни 48 броя. Горивната им кампания /живот/ е по-кратка, което по сегашни цени на тока прави загуба от 12 милиона лева на ден. Анализът, направен за удължаване на лиценза за експлоатацията на двата енергоблока на АЕЦ „Козлодуй“, е направен при условие, че се използва новото руско гориво, а не това, което ще получаваме от Уестингхаус. Интегралният неутронен поток на новото гориво върху корпуса на реактора е по-нисък от този на старото, което води до по-слабо натоварване на самия реактор, което пък води до по-дългия му живот“, обясни още Румен Овчаров.

По думите му, без руската страна да подпише удължаване на живота на реакторите, няма кой да го направи. Той добави, че по отношение на 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ имаме доставено и гарантирано ядрено гориво за още 12 години, а подписваме договор за доставка за ново ядрено гориво за него за 10 години с „Фраматом“ за новия вид ядрено гориво. „Влизаме в ситуация, в която ще трябва да продаваме ядрено гориво“, обясни бившия енергиен министър.

„Благодарение на отказа на България за доставки на природен газ от Русия платихме само за изминалата година над 1 милиард лева повече. За трите месеца – юли, август и септември, сме надплатили 540 млн. лв., за май и юни около 230 млн. лв. и до края на годината от октомври до декември общо над 1 милиард лева. Парите са отишли в касите, които ни доставяха диверсифицирания втечнен природен газ. В надплащанията в посочената сметка не влизат парите за месец януари, както и ако Газпром ни съди на арбитражен съд по клаузата Take or Pay“, категоричен е Овчаров.

Той обясни, че цената, по която купуваме втечнения американски газ, е на 210 лв. за мегаватчас. При усредняване на цената на синьото гориво от Азербайджан, който е в размер на 1/3 от нуждите ни, получаваме около 160 лв. на мегаватчас. Булгаргаз продава газа на 180 лв. с допълнителни още 12 лева такса, въведена от т.г. за спасяване на дружеството със задължение в размер на 1,4 милиарда лева. „Ако получавахме газ от Газпром, цената щеше да е около 140 лв. за мегаватчас“, посочи Румен Овчаров, сиреч с разлика от 50 лв. на мегаватчас, но при общото разходвано количество на синьо гориво от страната ни за януари натрупаната сметка е за 150 милиона лева повече.

Още по темата:

Източник:Гласове
Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.