Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Доклад на ФБР, уличаващ Байдън в предполагаема корупция, ще бъде внесен в Конгреса

Очаква се Федералното бюро за разследване (ФБР) да предостави доклад, известен като FD-1023, за който се твърди, че уличава президента Джо Байдън, на Конгреса на 5 юни.

Директорът на ФБР Кристофър Рей неохотно се е съгласил да донесе доклада от разследването на семейство Байдън на американските законодатели в понеделник, съобщи CNN.

Предполага се, че документът FD-1023 съдържа информация, предоставена на ФБР от информатор през юни 2020 г., относно предполагаемото участие на Джо Байдън в схема за подкуп за промяна на американската политика в замяна на 5 милиона долара по време на вицепрезидентския му мандат. Преди това американските законодатели бяха предупредени за съществуването на документа от информатор от ФБР, който беше разочарован, че твърденията никога не са били разследвани от бюрото.

По-рано, на 31 май, директорът на ФБР Кристофър Рей информира председателя на Комисията за надзор на Камарата на представителите Джеймс Комър, че ФБР не може да предаде въпросния доклад на Конгреса на САЩ, но може да позволи на Комър и неговия колега сенатор Чък Грасли, републиканец от Айова, да се запознаят с документа лично в централата на ФБР. Комър отхвърли предложението, като подчерта, че „всичко по-малко от представянето на тези документи пред Комисията за надзор на Камарата на представителите не е в съответствие с призовката“ и заплаши да държи Рей отговорен за неуважение към Конгреса.

„Председателят Комър ще бъде брифиран от ФБР и ще прегледа документа в понеделник“, съобщи Just the News. Медията е поискала коментар и от ФБР. В изявление на бюрото се казва, че „директорът Рей е предложил да предостави на председателя на комисията и на члена на комисията възможност да прегледат информацията по сигурен начин, като същевременно поверителността и безопасността на източниците и чувствителни детайли по разследването са защитени“.

В същото време бюрото многократно е предупреждавало американските законодатели, че формулярите FD-1023 се „използват от агентите на ФБР за записване на непроверени доклади от поверителен човешки източник“, добавяйки, че документирането на доказателства не означава, че те са проверени или достоверни.

Според американските законодатели ФБР преди това отказа дори да признае, че формулярът съществува и демонстрира нежелание да сътрудничи с комисията. Спорът между Американския конгрес и федералната агенция на САЩ дойде на фона на опасенията за „преференциално отношение“ към сина на Джо Байдън Хънтър, който е разследван за данъчни престъпления от 2018 г. насам.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.