Разследвания и новини без цензура

вторник, 16 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Доклад на Пентагона не успя да проследи къде са отишли оръжия за $1 млрд. за Украйна

Високотехнологично въоръжение на стойност над 1 милиард долара, изпратено в Украйна от САЩ, не е било внимателно проследено, каквито са изискванията, и не се знае къде е, според нов доклад на генералния инспектор на Пентагона. Редактираната версия на констатациите от разследването беше оповестена публично след внасянето на доклада в Конгреса на САЩ.

Разследването се фокусира върху прилагането на засилени процедури за мониторинг на крайната употреба от Пентагона. Тези процедури се прилагат за ограничен набор от високочувствително и сложно оборудване и оръжия като ракетни системи, дронове камикадзе, устройства за нощно виждане и друг хардуер.

Според доклада САЩ и техните партньорски държави са доставили на Украйна оборудване на стойност около 1,699 милиарда долара. Въпреки усилията на Пентагона и украинските военни да извършат необходимите инвентаризации на оборудването, продължават да съществуват значителни ограничения на персонала и предизвикателства пред отчетността. Към 2 юни 2023 г. приблизително 59% от оръжията на обща стойност малко над 1 милиард долара, остават неправилно проследени. Посочената цифра в доклада е 40 000 оръжия, за които не се знае къде са.

Липсата на подходяща отчетност „може да увеличи риска от кражба и отклоняване“ на високотехнологично оборудване, се отбелязва в доклада. Досега главният инспектор всъщност не беше натоварен със задачата да разбере дали непроследените оръжия всъщност са откраднати.

„Беше извън обхвата на нашата оценка да определим дали е имало отклоняване на такава помощ“, се казва в доклада.

Генералният инспектор на Пентагона „сега има персонал, разположен в Украйна“ и продължава да разследва „твърденията за престъпно поведение по отношение на американската помощ за сигурността на Украйна“.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.