Разследвания и новини без цензура

четвъртък, 13 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Доклад на Пентагона: Военно оборудване, доставено от Запада, е откраднато в Украйна

Част от военното оборудване, доставено от САЩ и съюзниците на Киев, е попаднало в ръцете на престъпни групи, бойци доброволци и трафиканти в Украйна, разкри доклад на генералния инспектор на Пентагона, цитиран от специализирания американски сайт на военна тематика Military.com.

CNN също съобщи новината, като цитира доклад на генералния инспектор на МО на САЩ: „Оценка на отчетността на Министерството на отбраната на оборудването, предоставено на Украйна“. Докладът е получен чрез искане по Закона за достъп до информацията. Документът обхваща разследване за периода от февруари до септември миналата година.

Службата за сътрудничество в областта на отбраната на САЩ в Киев „не беше в състояние да проведе необходимия [мониторинг на крайната употреба] на военно оборудване, което САЩ предоставиха на Украйна през 2022 г.“, се казва в доклада. Според главния инспектор проблемите произтичат от „невъзможността на персонала на Министерството на отбраната да посети райони, където се използва или съхранява оборудване, предоставено на Украйна“.

Силно редактирана част от доклада предоставя няколко примера за доставени от Запада военно оборудване и оръжия, които са се озовавали в грешни ръце.

Миналия юни организирана престъпна група, за която се твърди, че е надзиравана от „неуточнен руски служител“, проникна в доброволчески батальон и открадна различни оръжия, включително гранатомет и картечница, както и повече от 1 000 снаряда. „Предполагаемото намерение на групата е било да провежда дестабилизиращи дейности“, се казва в доклада, цитиран от Military.com.

Същия месец група украински престъпници, които са се представяли за хуманитарни работници, са отмъкнали бронежилетки на стойност 17 000 долара, предоставени на Киев от съюзниците му, пише Military.com

В доклада се описва и инцидент през август 2022 г., когато членове на доброволчески батальон са откраднаха 60 пушки и 1 000 снаряда, „вероятно за продажба на черния пазар“.

Всички гореспоменати случаиса разкрити от украинските служби за сигурност, като оборудването е върнато, се твърди в доклада.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.