Разследвания и новини без цензура

неделя, 14 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Информатор на ФБР: Семейство Байдън е получило $10 млн. от украинска компания, за да прекрати разследване за корупция

Украинската газова компания „Бурисма“ е платила на тогавашния вицепрезидент на САЩ Джо Байдън и сина му Хънтър Байдън общо 10 милиона долара, за да помогнат за прекратяване на разследването на бившия украински главен прокурор Виктор Шокин срещу компанията, заяви Марджъри Тейлър Грийн, представител в Конгреса, пред репортери, като се позова на документ на ФБР, съдържащ твърдения на информатор.

Главният прокурор на Украйна Виктор Шокин беше отстранен от украинския парламент през март 2016 г., след като администрацията на Обама задържа гаранции по заеми в опит да окаже натиск върху правителството да отстрани главния прокурор. Шокин разследваше изпълнителния директор на „Бурисма“ Микола Злочевски по обвинения в пране на пари, укриване на данъци и корупция.

Хънтър Байдън е бил нает в борда на “Бурисма“, за да „накара проблемите да изчезнат“ по отношение на разследването на Шокин, каза Грийн. Собственикът на „Бурисма“ твърди, според информатор на ФБР, че е дал 5 млн. долара на Хънтър Байдън и 5 милиона долара на Джо Байдън, за да уволни Шокин и да прекрати разследването срещу компанията, посочи Грийн.

Ръководителят на „Бурисма“ е казал на информатора на ФБР, че има две доказателства, показващи плащане на Хънтър и по-специално на Джо Байдън, заяви Грийн пред репортери, след като разгледа документа, съдържащ твърденията за потенциална корупция на семейство Байдън.

ФБР направи документа достъпен за законодателите след заплахите на Комисията за надзор на Камарата на представителите да санкционира директора на ФБР Кристофър Рей за неуважение към Конгреса за неспазване на получената призовка.

Грийн характеризира предполагаемите действия като „политическа схема за подкуп“ и ги нарече „шокиращи“. Законодателите ще продължат да следят това разследване, каза Грийн и призова ФБР да продължи сътрудничеството.

„Къде са парите? Шегувам се. Това са куп глупости“, каза Джо Байдън относно документа на ФБР, който дава подробности за обвиненията срещу него.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.