Разследвания и новини без цензура

петък, 24 март, 2023

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Документи разкриват доставки на 47 тона контролирани наркотици за армията на САЩ

Годишното потребление само на амфетамин в Департамента по отбрана е 15.6 милиона таблетки

Пентагона транспортира десетки тонове контролирани наркотици до американски военни бази по света, разкриват документи, получени от Федералния регистър на договорите на САЩ. Транспортното командване на САЩ (USTRANSCOM) е сключило договори с четиринадесет американски авиокомпании за превоз на военни товари, включително чувствителни товари (наркотици) до различни места по света. Графикът за доставка показва планирано общо количество от 47,5 тона контролирани наркотици (2018-2023 г.) до американските военни бази в чужбина.

Прогнозното количество само за Румъния е 10 тона контролирани наркотици, Косово – 5 тона, Естония – 2 тона, докато прогнозните доставки на контролирани наркотици за останалите дестинации са в значително по-малко количество – 898 кг на база (посочените количества в документа са измерени в американската мерна единица lbs, 1 lbs се равнява на 0,453592 kg).

График за доставки на военно карго включително контролирани наркотици до американски военни бази по света в обявление за федерална поръчка на Пентагона Category A HTC71117RCC05 Източник govtribecom

Косово – 11 117 фунта (2018-2023) или 5 042 кг

Румъния – 21 607 фунта (2018-2023) или 9 800 кг

Малатия – 2803 фунта (2018-2023) или 1271 кг

Ербил – 1457 фунта (2018-2023) или 660 кг

Естония – 4 516 фунта (2018-2023) или 2 048 кг

Прогнозните количества за останалите военни бази на САЩ са 1980 фунта или 898 кг контролирани наркотици на база 2018 2023 г Източник govtribecom

Общото количество контролирани наркотици, което трябва да бъде доставено, е 47 560 кг (2018-2023 г.)

Американската армия – най-големият потребител на контролирани наркотици в света

Департаментът по отбрана на САЩ е сключил договор за доставката на амфетамини за 23 милиона долара (2020-2025), показва друга федерална поръчка, побликувана в регистъра на федералните договори на САЩ.

Според обявлението на поръчката годишното потребление само от Департамента по отбрана е 15,6 милиона таблетки амфетамин.

Обявление за федерална поръчка на Пентагона DextroamphetamineAmphetamine SPE2D2 20 R 0062 Източник govtribecom

Амфетамин – масово използван наркотик в американската армия

Според американски бойни ветерани амфетаминът (Adderall и неговата генерична версия Dextroaphetamine/Amphetamine) се предписва редовно на войници за подобряване на представянето им, въпреки че употребата на амфетамин е забранена в американската армия. Въпреки това лекарството се предписва масово за лечение на войници с дефицит на вниманието (ADD) и нарколепсия. Предписаните количества варират от 5 до 30 mg и дозата се увеличава с времето, започвайки от 5 mg до 30 mg два пъти дневно. За войник в бойна роля разрешената доза е 10 mg амфетамин, разказа пред Обективно.БГ американски ветеран от войната в Афганистан, на когото е предписан Adderall.

Смъртни случаи

6145 доклади за нежелани събития, свързани с Adderall и Adderall XR, са регистрирани в системата за докладване на нежелани реакции на Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FAER) от 1994 г. до 31 март 2020 г. От тях 3251 са били сериозни и са включвали 202 смъртни случая.

Пристрастяването към наркотици и прекомерното предписване е основен проблем в американската армия.

Липса на контрол

Наскоро публикуван одит на главния инспектор на Департамента по отбрана констатира, че липсва контрол на предписването на опиоиди в американската армия. В одита се посочва:

„Чрез изследване на досиетата на пациентите идентифицирахме примери за бенефициенти в трите военни лечебни заведения, които прегледахме, на които може да са били предписани прекалено много опиоиди от 2015 г. до 2017 г. Например, бенефициент е получавал средно 450 MME на ден (морфин) в продължение на 16 месеца, което е пет пъти повече от препоръчаната максимална доза от 90 MME, която пациентите с хронична болка трябва да избягват.“

Друг одит от 2020 г. на главния инспектор на Пентагона – Одит на управлението на фармацевтичните продукти в подкрепа на зоната на отговорност на Централното командване на САЩ, констатира, че Департаментът по отбрана не контролира как се съхраняват и използват контролирани наркотици. Инспекторите са посетили осем лечебни заведения, четири медицински логистични съоръжения, център за медицински материали на армията на САЩ – Югозападна Азия (USAMMC-SWA) и три предни логистични центъра на USAMMC-SWA, разположени в Катар, Кувейт и Афганистан.

Инспекторите са заснели отворената врата и отключения сейф в склада за контролирани наркотици в американската база в Кувейт

Според одита в резултат на недостатъците в отчетността и защитата, идентифицирани в лечебните заведения, медицинските логистични съоръжения, склада на USAMMC-SWA и логичтичните центрове на USAMMC-SWA, контролираните наркотици на тези места са потенциален обект на загуба, кражба и незаконна употреба.

Диляна Гайтанджиева
Диляна Гайтанджиеваhttps://obektivno.bg
Диляна Гайтанджиева е разследващ журналист и създател на Обективно.БГ. Работила е като военен кореспондент в Сирия, Либия и Газа. Докато отразява войната в Сирия, документира военни престъпления и публикува документи за 350 дипломатически полети с оръжие, което достига до терористични организации в Сирия и Йемен.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.