Разследвания и новини без цензура

сряда, 17 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Документи разкриват доставки на 47 тона контролирани наркотици за армията на САЩ

Годишното потребление само на амфетамин в Департамента по отбрана е 15.6 милиона таблетки

Пентагона транспортира десетки тонове контролирани наркотици до американски военни бази по света, разкриват документи, получени от Федералния регистър на договорите на САЩ. Транспортното командване на САЩ (USTRANSCOM) е сключило договори с четиринадесет американски авиокомпании за превоз на военни товари, включително чувствителни товари (наркотици) до различни места по света. Графикът за доставка показва планирано общо количество от 47,5 тона контролирани наркотици (2018-2023 г.) до американските военни бази в чужбина.

Прогнозното количество само за Румъния е 10 тона контролирани наркотици, Косово – 5 тона, Естония – 2 тона, докато прогнозните доставки на контролирани наркотици за останалите дестинации са в значително по-малко количество – 898 кг на база (посочените количества в документа са измерени в американската мерна единица lbs, 1 lbs се равнява на 0,453592 kg).

График за доставки на военно карго, включително контролирани наркотици до американски военни бази по света в обявление за федерална поръчка на Пентагона Category A HTC71117RCC05. Източник: govtribe.com

Косово – 11 117 фунта (2018-2023) или 5 042 кг

Румъния – 21 607 фунта (2018-2023) или 9 800 кг

Малатия – 2803 фунта (2018-2023) или 1271 кг

Ербил – 1457 фунта (2018-2023) или 660 кг

Естония – 4 516 фунта (2018-2023) или 2 048 кг

Прогнозните количества за останалите военни бази на САЩ са 1980 фунта или 898 кг контролирани наркотици на база (2018-2023 г.) Източник: govtribe.com

Общото количество контролирани наркотици, което трябва да бъде доставено, е 47 560 кг (2018-2023 г.)

Американската армия – най-големият потребител на контролирани наркотици в света

Департаментът по отбрана на САЩ е сключил договор за доставката на амфетамини за 23 милиона долара (2020-2025), показва друга федерална поръчка, побликувана в регистъра на федералните договори на САЩ.

Според обявлението на поръчката годишното потребление само от Департамента по отбрана е 15,6 милиона таблетки амфетамин.

Обявление за федерална поръчка на Пентагона Dextroamphetamine/Amphetamine SPE2D2-20-R-0062. Източник: govtribe.com

Амфетамин – масово използван наркотик в американската армия

Според американски бойни ветерани амфетаминът (Adderall и неговата генерична версия Dextroaphetamine/Amphetamine) се предписва редовно на войници за подобряване на представянето им, въпреки че употребата на амфетамин е забранена в американската армия. Въпреки това лекарството се предписва масово за лечение на войници с дефицит на вниманието (ADD) и нарколепсия. Предписаните количества варират от 5 до 30 mg и дозата се увеличава с времето, започвайки от 5 mg до 30 mg два пъти дневно. За войник в бойна роля разрешената доза е 10 mg амфетамин, разказа пред Обективно.БГ американски ветеран от войната в Афганистан, на когото е предписан Adderall.

Смъртни случаи

6145 доклади за нежелани събития, свързани с Adderall и Adderall XR, са регистрирани в системата за докладване на нежелани реакции на Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FAER) от 1994 г. до 31 март 2020 г. От тях 3251 са били сериозни и са включвали 202 смъртни случая.

Пристрастяването към наркотици и прекомерното предписване е основен проблем в американската армия.

Липса на контрол

Наскоро публикуван одит на главния инспектор на Департамента по отбрана констатира, че липсва контрол на предписването на опиоиди в американската армия. В одита се посочва:

„Чрез изследване на досиетата на пациентите идентифицирахме примери за бенефициенти в трите военни лечебни заведения, които прегледахме, на които може да са били предписани прекалено много опиоиди от 2015 г. до 2017 г. Например, бенефициент е получавал средно 450 MME на ден (морфин) в продължение на 16 месеца, което е пет пъти повече от препоръчаната максимална доза от 90 MME, която пациентите с хронична болка трябва да избягват.“

Друг одит от 2020 г. на главния инспектор на Пентагона – Одит на управлението на фармацевтичните продукти в подкрепа на зоната на отговорност на Централното командване на САЩ, констатира, че Департаментът по отбрана не контролира как се съхраняват и използват контролирани наркотици. Инспекторите са посетили осем лечебни заведения, четири медицински логистични съоръжения, център за медицински материали на армията на САЩ – Югозападна Азия (USAMMC-SWA) и три предни логистични центъра на USAMMC-SWA, разположени в Катар, Кувейт и Афганистан.

Инспекторите са заснели отворената врата и отключения сейф в склада за контролирани наркотици в американската база в Кувейт.

Според одита в резултат на недостатъците в отчетността и защитата, идентифицирани в лечебните заведения, медицинските логистични съоръжения, склада на USAMMC-SWA и логичтичните центрове на USAMMC-SWA, контролираните наркотици на тези места са потенциален обект на загуба, кражба и незаконна употреба.

Диляна Гайтанджиева
Диляна Гайтанджиеваhttps://obektivno.bg
Диляна Гайтанджиева е разследващ журналист и създател на Обективно.БГ. Работила е като военен кореспондент в Сирия, Либия и Газа. Докато отразява войната в Сирия, документира военни престъпления и публикува документи за 350 дипломатически полети с оръжие, което достига до терористични организации в Сирия и Йемен.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.