Разследвания и новини без цензура

събота, 15 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Документи разкриват натиска на ФБР да контролира и цензурира Twitter

Twitter поддържа постоянни контакти с ФБР и други американски разузнавателни агенции в продължение на няколко години, според вътрешни документи на компанията, достъп до които новият собственик на социалната мрежа Илон Мъск даде на репортери. Файловете показват съгласувана правителствена кампания за поставяне в черен списък на съдържание, обозначено като „дезинформация“.

Публикувана от журналиста Мат Тайби в петък, поредната шеста част от „Досиетата Twitter“ разкрива допълнителен натиск, поставен върху социалната мрежа от ФБР и Департамента по вътрешната сигурност (DHS) на САЩ между януари 2020 г. и миналия месец, до голяма степен фокусиран върху модерирането на конкретни публикации и акаунти, обсъждащи американските избори.

Докато по-ранните документи показваха координация на високо ниво между разузнавателните агенции и Twitter, последните файлове предполагат, че такова тайно споразумение се е случило в по-голям мащаб, отколкото се знаеше досега. За период от по-малко от три години само бившият шеф на отдела за доверие и безопасност на компанията Йоел Рот е разменил повече от 150 имейла с ФБР.

Преди разкритията Рот беше единственият изпълнителен директор, за когото се твърдеше, че е имал редовни, преки контакти с бюрото, но новите файлове показват, че правният изпълнителен директор Стейша Кардил също е провеждал седмични срещи не само с ФБР, но и с DHS, Министерството на правосъдието (DOJ) и Службата на директора на националното разузнаване (ODNI), започващи през септември.

В писмо, адресирано до бившия заместник-генерален съветник на Twitter Джим Бейкър – самият той бивш адвокат на ФБР – Кардил отбеляза, че е попитала дали ще има „пречки“ за предаване на класифицирана информация на „партньори от индустрията“. В отговор ФБР зявява „категорично“, че „няма пречки за споделяне“.

„Този пасаж подчертава уникалното усещане за едно голямо щастливо семейство между Twitter и ФБР. С коя друга фирма ФБР безгрижно би се съгласило да „няма пречки“ за споделяне на класифицирана информация?“,  попита Таиби.

Редица съобщения, изпратени до Twitter от ФБР, съдържат изрични искания за изтриване на определени публикации или дори за пълна забрана на акаунти.

Друго съобщение, изпратено на 5 ноември 2022 г. от „Националния изборен команден пункт“ на ФБР, предоставя списък с 25 акаунта, които „могат да оправдаят допълнителни действия“. Twitter бърза да забрани за постоянно седем от тези акаунти и изтрива осем туита за предполагаеми „нарушения на политиката за гражданска дезинформация“.

„Досиетата Twitter“ хвърлят светлина върху няколко спорни решения, взети от компанията, включително решението за блокирането на профила на бившия президент Доналд Тръмп, практиката на „забрана в сянка“, както и забраната на статията на New York Post за чуждестранните бизнес сделки на Хънтър Байдън, син на президента Джо Байдън.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.