Разследвания и новини без цензура

събота, 18 май, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Досиетата Twitter“: ЦРУ е карало социалната мрежа да изтрива информация за „нарушения на човешките права“ в Украйна

ЦРУ, Пентагона и други американски разузнавателни и правоприлагащи агенции, наричани във вътрешната кореспонденция на Twitter OGA (other government agencies – други правителствени агенции), са искали от социалната мрежа да изтрива информация за „нарушения на чвешките права“, извършени от Украйна в Донбас. Това разрива новата порция вътрешни документи на социалната мрежа, които новият собственик на Twitter Илон Мъск даде на независими журналисти.

„Файловете показват, че ФБР действа като портиер на огромна програма за наблюдение и цензура на социалните медии, обхващаща агенции във федералното правителство – от Държавния департамент през Пентагона до ЦРУ“, пише журналистът Мат Таиби, който публикува документите в профила си в Twitter.

Сред хилядите искания за цензура, които са били изпратени към Twitter чрез работната група на ФБР за чуждестранно влияние, много от тях нямат нищо общо с предполагаема „чуждестранна намеса“ и са свързани с чисто вътрешни проблеми. В някои от случаите служителите на Twitter е трябвало да изтриват информация без дори да се успели да намерят доказателства, за да посочат намеса на „чуждестранен субект, по-специално Русия“ като причина за изтриването.

„Не открих връзки с Русия“, казва анализатор в един от имейлите. Бившият шеф на Trust and Safety Йоел Рот признава, че не е открил „реални съвпадения, използващи информацията“ в друг случай.

Вътрешните комуникации показват, че Twitter е получавал толкова много искания, че нейните ръководители са загубили представа и е трябвало да импровизират система за приоритизирането им. Изпълнителните директори признават, че е „странно“ как федералните агенти очевидно са натоварили персонал със задачата да систематизира исканията за по-бързата им обработка от Twitter, но дори и тогава компанията често не е успявала да намери оправдание за цензурата.

„Много хора се чудят дали интернет платформите получават указания от разузнавателните агенции за модериране на новините за външната политика. Изглежда, че Twitter го е направил, в някои случаи чрез ФБР“, пише Тайби. Някои от тези директиви произхождат от ЦРУ, според бившия агент и разобличител Джон Кириаку.

Федералните агенти понякога са изпращали огромни партиди от над 1000 акаунта, подредени за изтриване, само с кратко обяснение на предполагаемите им престъпления. В някои от случаите са обвинявали „руски агенти“ в ръководене на акаунти, които подчертават „предимно антиукраински истории“ или документират „предполагаеми нарушения на правата, извършени от украинци“.

Друго съобщение от разузнаването, изпратено до Twitter, твърди, че акаунтите, разпространяващи информация за „неонацисти“ в Украйна, са част от пропагандна кампания, организирана от Кремъл, и трябва да бъдат забранени.

„Поради липса на технически доказателства от наша страна, като цяло го оставям, чакайки повече доказателства“, казва служител на Тwitter за един акаунт, който е трябвало да бъде изтрит. Освен това той твърди, че тъй като „БРИКС е по своята същност доминирана от Русия икономическа организация“, „винаги е вероятно“ InfoBRICS да е „ръководена от Кремъл“.

„Прозорецът ни за това се затваря, като се има предвид, че правителствените партньори стават все по-агресивни по отношение на докладването му. Ще продължа със спирането и маркирането на домейна като UNSAFE. „

Разследването на Таиби и колегата му – репортерът Бари Вайс, стана известно като „Досиетата Twitter“. Поредицата публикувани документи хвърлят светлина върху няколко спорни решения, взети от компанията, включително изтриването на акаунта на бившия президент Доналд Тръмп, практиката на забрана в сянка, както и забраната на статията на New York Post за чуждестранните бизнес сделки на Хънтър Байдън, син на президента Джо Байдън. Файловете също така обясняват как американската разузнавателна общност работи тясно с платформата, като иска изтриване на информация, която правителството на САЩ счита за „дезинформация“.

Още от „Досиетата Twitter“:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.