Разследвания и новини без цензура

сряда, 24 юли, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

„Досиетата Twitter“: Пентагонът е използвал социалната мрежа за тайни операции

Ръководителите на Twitter са предоставили на служители на Пентагона специални привилегии да използва социалната мрежа за тайни операции за влияние в продължение на най-малко пет години, показват вътрешни документи на компанията.

Разследващият журналист Лий Фанг публикува осмата част от т.нар. „Досиeта Twitter“, след като новият собственик на компанията Илон Мъск даде достъп до тях на независими журналисти в опит за прозрачност как са вземани решения от Twitter в миналото.

„Въпреки обещанията да изтрие скритите държавни пропагандни мрежи, документите от Twitter показват, че социалната медия пряко е подпомагала операциите за влияние на американските военни“, написа Фанг. На журналиста е било позволено да отправи искания за вътрешни документи в Twitter чрез адвокат, „което означава, че резултатите от търсенето може да не са изчерпателни“.

Регулярното сътрудничество между Пентагона и Twitter е започналo от 2017 г., когато Натаниел Калер, служител, работещ в Централното командване на САЩ, изпраща имейл до социалната мрежа с искане за проверка и „включване в белия списък“ на няколко десетки акаунта на арабски език, които CENTCOM използва „за усилване на определени съобщения“. Още същия ден членовете на „екипа за почтеност“ на Twitter прилагат „специален маркер за освобождаване“, който по същество предостави на акаунтите привилегии, с каквито се ползват само акаунтите на изтъкнати личности.

Въпреки, че Пентагона обещава да не прикрива принадлежността на тези акаунти към армията на САЩ, в един момент биографиите на профилите и снимките на някои от тези акаунти биват променени и те започват да се представят за обикновени потребители или „безпристрастни“ източници на мнение и информация.

Някои от акаунтите в списъка популяризират подкрепяни от САЩ бойци в Сирия и анти-иранска пропаганда в Ирак. Други се използват, за да оправдаят ударите на американски дронове като „точни“ и убиващи само терористи, а не цивилни в Йемен.

„Изглежда, че Департаментът по отбрана на САЩ прави нещо сенчесто и определено не в съответствие с това, което ни бяха представили по това време“, твърди бивш служител на Twitter пред американската медия The Intercept.

Други имейли, получени от The Intercept, показват, че високопоставени служители на Twitter, включително бившият ръководител на отдела за доверие и безопасност, Йоел Рот, адвокатът Стейша Кардил и заместник-генералният съветник Джим Бейкър, са обсъдили тайното споразумение като „потенциално проблематично“ през следващите години, но са позволили много от акаунтите да останат активни.

В един имейл Бейкър спекулира, че „Департаментът по отбрана може да иска да ни даде график за изтриването на тези акаунти на по-късен етап, което няма да компрометира никакви текущи операции или да разкрие връзките им с Департамента по отбрана“. Нито един от имейлите, предоставени на The Intercept, обаче не хвърля светлина върху това какво точно е било обсъдено на класифицираните срещи с представители на Пентагона.

Пентагона е използвал  мрежа от профили, които прикрито са се стремели да повлияят на потребителите в Близкия Изток и Азия с прозападни перспективи за международната политика, включително войната на Русия в Украйна, разкри през лятото доклад на фирмата за анализ на социални медии Graphika и Станфордския университет.

Операцията за прикрито влияние e използвaлa профили във Фейсбук, Туитър, Инстаграм и други социални медии, за да популяризира разкази, подкрепящи интересите на САЩ и нейните съюзници, докато се противопоставят на други държави като Русия, Китай и Иран, се казва в доклада.

Още от „Досиетата Twitter“:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.