Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Досиетата Twitter: Производителите на ваксини срещу Ковид-19 са лобирали за цензура на активисти

Фармацевтичните компании са оказвали натиск върху Twitter да цензурира призивите за споделяне на техните патенти за ваксини срещу Ковид-19 и за извършване на евтини генерични лечения, разкриват вътрешни документи от социалната мрежа. Новият собственик на Twitter Илон Мъск даде достъп на независими разследващи журналисти до документи на компанията, станали известни като „Досиетата Twitter“.

Лобистките усилия на компании, включително BioNTech, Pfizer и Moderna, бяха подробно описани от журналиста от The Intercept Лий Фанг въз основа на вътрешни комуникации в Twitter.

При един от случаите, за който Фанг съобщава, че се е случил през декември 2020 година, Нина Моршхаузер, лобист на Twitter в Европа, споделя с колегите си предупреждение, което е получила от фирмата BioNTech и германското правителство за кампания, която може да наруши условията за ползване на Twitter.

Кампанията се застъпва за превръщането на ваксините в по-достъпни за по-бедните нации, като призовава фармацевтичните компании да се откажат от патентната защита. Моршхаузер препраща искане от BioNTech да „се скрият публикации на активисти, насочени към акаунта на производителя на лекарства. Не е ясно какви действия е предприел Twitter и дали е имало такива.

Други документи се отнасят до Public Good Projects, неправителствена организация, която е създала инструменти за идентифициране и докладване на предполагаема дезинформация за общественото здраве, включително ефектите от пандемията от Covid-19. Нейната кампания Stronger е получила 1 275 000 долара финансиране от биотехнологични фирми, разкриват данъчни декларации, цитирани от журналиста.

Главният изпълнителен директор Джо Смайзер определи работата като добросъвестен опит за премахване на невярна информация онлайн. Журналистиеската проверка обаче показва, че някои от туитовете, които е организацията е маркирала като дезинформация и е искала да бъдат цензурирани, са легитимни политически дебати, като например критики към паспортите за ваксини.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.