Разследвания и новини без цензура

събота, 22 юни, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Досиетата „Twitter“: „Руските тролове“ се оказаха реални акаунти на американци

Ръководството на Twitter е знаело, че хаштагoве, заклеймени от водещи демократи в Конгреса и медии като руска дезинформация и пропаганда, всъщност са създадени от реални акаунти на американци, а не от руски тролове и ботове, но е избрало да не го обявява публично, разкри журналистът Мат Тайби в поредната партида вътрешни документи от Twitter.

Тайби публикува вътрешни документи на компанията, станали известни като „Досиетата Twitter“, предоставени от новия собственик на компанията Илон Мъск. Публикуваните досега доказателства хвърлят светлина върху повсеместната цензурата в социалната мрежа по теми, свързани с президентските избори в САЩ през 2020 г., Ковид-19, войната в Украйна и забраната на акаунта на действащия към онзи момент президент Доналд Тръмп.

Последните разкрития се отнасят до събитията от януари и февруари 2018 г. и писмото на конгресмена Девин Нунес от Калифорния, в което подробно се описва как ФБР използва „досието Стийл“, за да шпионира кампанията и президентството на Тръмп. Демократите и големите медии осъдиха Нунес, като същевременно приписаха хаштага за разсекретяване на писмото #ReleaseTheMemo на „руски ботове“ и „тролове“.

Сенатор Даян Файнстейн и конгресменът Адам Шиф от комисиите по разузнаване на Сената и Камарата на представителите  написаха в Twitter, че #ReleaseTheMemo е се разпространява от акаунти в социалните медии, свързани с руските операции за влияние.

Друг демократ, сенаторът от Кънектикът Ричард Блументал, заяви, че е „осъдително как руските агенти толкова нетърпеливо манипулират невинни американци“.

Twitter обаче „не е открил никакви доказателства, че руснаците са били свързани с тази история“, пише Тайби в разследването си. Директорът на „Доверие и безопасност“ Йоел Рот лично е прегледал акаунтите, от които е започнал хаштага, и е установил, че „никой от тях не показва признаци на принадлежност към Русия“.

Документите показват, че ръководителите на Twitter в крайна сметка са осъзнали, че демократите не търсят решения, а просто използват обвиненията срещу Русия, за да оказват допълнителен натсик върху социалната мрежа.

Въпреки това компанията е избрала да не го казва публично, позволявайки на демократите и медиите да продължат да обвиняват „руските ботове“ за всякакви проблеми в американското общество – спиране на работата на правителството, стрелби в училищата, контрол на оръжията и т.н.

„Разпространявайки измамата за сговора с Русия, те предизвикаха едно от най-големите огнища на масова заблуда в историята на САЩ“, коментира конгресменът Нунес, потърсен за коментар от журналиста Тайби.

Самото писмо на конгресмена Нунес беше публикувано публично на 2 февруари 2018 г. В последствие генералният инспектор на Министерството на правосъдието Майкъл Хоровиц потвърди констатациите  в доклада си, публикуван през декември 2019 г.

Още по темата:

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.