Разследвания и новини без цензура

неделя, 21 април, 2024

разследваща журналистика и новини без цензура

|

info@obektivno.bg

Доставката на германски танкове „Леопард“ за Киев се отлага с година

Главният изпълнителен директор на германската отбранителна фирма Rheinmetall Амир Папергер заяви, че доставката на бойни танкове „Леопард“ за Украйна ще отнеме време поради нуждата от ремонти, съобщи вестник Bild. „Дори ако утре бъде взето решение да изпратим нашите танкове „Леопард“ в Киев, самата доставка ще бъде възможна най-рано в началото на следващата година“, каза Папергер пред германската медия.

В момента Rheinmetall притежава 22 танка „Леопард 2“ и 88 танка от по-стария модел „Леопард 1“, съобщи Папергер. Той каза, че ремонтът на изведените от експлоатация бойни танкове ще отнеме „почти година“, тъй като „танковете не само се пребоядисват, но трябва да бъдат преустроени за военни цели. Те са напълно демонтирани.“

Rheinmetall не може да ремонтира резервоарите без договор, заяви Папергер, защото разходите надхвърлят няколкостотин милиона евро. Танковете „Леопард“ обаче могат да играят решаваща роля във войната, отбеляза той. „С бойни танкове една армия може да пробие вражеските линии и да сложи край на продължителната окопна война. С танковете „Леопард“ войниците могат да напредват десетки километри наведнъж“.

Натискът върху германското правителство да достави бойни танкове „Леопард“ в Украйна се увеличи през последния месец. В сряда Полша обяви, че се е съгласила да предаде на Киев бойни танкове „Леопард 2“.

В събота Великобритания стана първата страна, която обяви доставката на тежки бойни танкове в Киев. Доставката на танковете „Чалънджър 2“ и допълнителните артилерийски системи са предназначени да помогнат на украинските сили „да отблъснат руските войски“, заяви британският премиер Риши Сунак.

Британското правителство също увеличи натиска върху канцлера Олаф Шолц да одобри изпращането на бойни танкове в Киев. Германия играе ключова роля в този дебат, защото танковете първоначално са разработени в Германия. По правило прехвърлянето на въоръжение – германско производство, на трети страни трябва да бъде одобрено.

Германската армия вече се е отказала от повечето си стари модели  „Леопард“ и ги е изнесла в Турция, Гърция и Дания. Армията все още притежава около 300 от новите модели, но Германия няма планове да ги продава.

Обективно
Обективноhttps://obektivno.bg
Обективно.БГ е независима медия за разследваща журналистика, новини без цензура и всички гледни точки.

Подкрепа за независимата журналистика

Обективно.БГ не се финансира от правителства и фондации и разчита единствено на подкрепата на своите читатели.

Разследвания
Свързани публикации

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.